A kereszténydemokraták is megkoszorúzták a Nemzeti vértanúk emlékművét

Kövér László házelnök és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is koszorút helyezett el kedden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a budapesti Vértanúk terén található Nemzeti vértanúk emlékművénél. A megemlékezésen részt vett a KDNP frakció küldöttsége, többek között Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője és Vejkey Imre (KDNP) frakcióvezető-helyettes is.

Koszorúk a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

A megemlékezésen Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke Brusznyai Árpád középiskolai tanár, az 1956-os forradalom után kivégzett mártír és családja életét idézte fel. Szólt arról, hogy a diktatúrának bárki áldozatául eshetett, köztük a meghurcoltak hozzátartozói, leszármazottai.     

Morvai BélaMorvay Béla, a kommunizmus egykori áldozata beszédet mond a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

Mint mondta, Brusznyai Árpádnak és társainak nemcsak az életét vették el, hanem megpróbálták a becsületüktől is megfosztani őket, fasisztának bélyegezni a forradalmárokat és a magyar társadalmat.     

Harrach PéterHarrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

Kitért arra is, Brusznyai Árpád azok közé tartozott, akik nem engedték 1956-ban, hogy elszabaduljanak az indulatok, még a kommunisták életét is védte. Hozzátette, ezért „köszönetként" az a megyei párttitkár, aki az életét neki köszönhette, 1957-ben levelet írt a Legfelsőbb Bíróság elnökének, kérve, hogy az életfogytiglani börtönbüntetésnél súlyosabb ítéletet hozzon.   

Nacsa LőrincNacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője (b) a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

A megfélemlítés, az elrettentés, a politikai ellenfelek megbélyegzése, besározása, erkölcsi tiprása volt az 1956-os megtorlás lényege - jelentette ki. Hozzátette: ezt a bélyeget a rendszerváltásig hordozták nemcsak az elítéltek, hanem a családjuk is.     

Harrach PéterHarrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (b2) a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

Felidézte azt is, 2000-ben, Kovács Béla 1947-es elhurcolására emlékezve döntött úgy az Országgyűlés, hogy február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánítja. Amikor Kovács Bélát elfogták és elrabolták, akkor nemcsak egy politikust hurcoltak el, hanem szimbolikusan az országot vetették fogságba - mondta.   

Vejkey Imre  
Vejkey Imre (KDNP) frakcióvezető-helyettes (j) a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

Morvay Béla egykori kitelepített, akit kilencéves gyerekként családjával előbb Kistarcsára, majd egy hortobágyi táborba vittek, arról beszélt, mélyen beléjük égtek az ott történtek emlékei, és ezért is aggódik például a „munkásőrség" megalakulása miatt. Retro munkásőrség, holnap esetleg retro ÁVH - vetette fel. 

Harrach Péter 
Koszorúzás a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)   

Az Országgyűlés Hivatala és a Rákóczi Szövetség közös rendezvényén, melyen középiskolás diákok is részt vettek, koszorút helyezett el Kövér László, Kásler Miklós mellett Áder János köztársasági elnök nevében Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, a Rákóczi Szövetség nevében Csáky Csongor elnök és Ősi Barnabás alelnök, valamint Földváryné Kiss Réka NEB-elnök.   

Kövér László  
Kövér László házelnök megkoszorúzza a Nemzeti vértanúk emlékművét a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

A Nemzeti vértanúk emlékművének talpazatán az alábbi felirat olvasható: „A szovjet fegyverek árnyékában hatalomra került kommunisták által meggyilkolt, megnyomorított, tönkretett, elüldözött áldozatokra is emlékezve újraállította az Országgyűlés 2019-ben".     

Harrach PéterKoszorúzás a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Budapest, 2020.02.25. KDNP fotó: Váli Mikós)

A rendezvényen elhangzott, hogy a Rákóczi Szövetség hagyományteremtő szándékkal mostantól minden év február 25-én koszorúzást rendez a tavaly - 1934 után másodszor - felavatott emlékműnél.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!