Felújították a ráckevei szerb ortodox parókia egykori épületét

Felújították és regionális egyházművészeti kiállítóhellyé alakították át a ráckevei szerb ortodox parókia egykori épületét.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a felújított ráckevei szerb ortodox parókia egykori épületének átadóünnepségén 2021. szeptember 16-án. A ráckevei kolostori gyűjteménynek helyet adó épületet felújítása magyar forrásból, 100 millió forintból valósult meg. A kolostori gyűjtemény a szentendrei székhelyű Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Múzeumának része. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A ráckevei kolostori gyűjteménynek helyet adó épület csütörtöki átadásán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a beruházás magyar forrásból, 100 millió forintból valósult meg. A kolostori gyűjtemény a szentendrei székhelyű Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Múzeumának része.

Az államtitkár a vasárnap zárult Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust felidézve kiemelte, a rendezvény egyik célja az volt, hogy bemutassa a térség keresztény közösségeinek együttélését, „és többszörösen is bizonyítottuk, (...) hogy békességben tudunk élni Krisztus követésében”. Megjegyezte: nem mindenki örül, hogy a nemzeteket önálló nemzetként szeretnénk látni száz év múlva is, mert sokan nemzetek nélküli Európát szeretnének látni.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (baéról a második), Lukijan Pantelic, a szerb ortodox egyház budai püspöke (balra), Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője (balról a harmadik), Alexov Ljubomir szerb parlamenti szószóló (balról a negyeidk) és Vereckei Zoltán polgármester átvágja a nemzeti színű szalagot a felújított ráckevei szerb ortodox parókia egykori épületének átadóünnepségén 2021. szeptember 16-án (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Soltész Miklós hangsúlyozta, a Ráckevén bemutatott kulturális kincsek is mutatják a kereszténység erejét, „ezért nekünk ezekbe a gyökerekbe kapaszkodnunk kell, és ezért fontos számunkra, hogy a szerb ortodoxia, a pravoszláv egyház itt van közöttünk”.  

A Ráckevei Szerb Ortodox Monostor Kincstárának felavatásán Lukijan püspök úgy fogalmazott, hogy Magyarország egy nagy kincstárnak tekinthető, melynek legjelentősebb forrása a keresztény hit és a keresztény kultúra. Magyarországon a keresztény hit ma is élő - folytatta -, és a különböző tradícióknak köszönhetően gazdag, nem csupán muzeális jellegű.

A püspök beszélt arról is, hogy a Nagyboldogasszony Szerb Ortodox Monostor kincstára az itteni szerbek gazdag szellemi és kulturális múltja mellett a magyar kormány messzemenő törődéséről tanúskodik, és arról, hogy „országunk mostani vezetői számára is fontos e kincsek feledéstől és pusztulástól való megóvása”, valamint bemutatása a közönség számára.

Soltész Miklós RáckevénSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (jobbra) és Lukijan Pantelic, a szerb ortodox egyház budai püspöke megtekinti a kiállítást a felújított ráckevei szerb ortodox parókia egykori épületében az átadóünnepség napján, 2021. szeptember 16-án (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Vukovics Koszta, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Múzeumának igazgatója elmondta, hogy a ráckevei kolostor kincstárában a 18. századi műalkotások vannak túlsúlyban, ikonok, ötvöstárgyak, miseruhák, továbbá nagyon ritka, 18. század eleji zászlókat is őriz a templom.

Hozzátette: az egyházmegye regionális tárlattal gazdagodik, amely tovább fog fejlődni - kiállítástechnikailag és elsősorban a műtárgyak restaurálásával -, „most egy új kezdet elején vagyunk”.