A finn külügyminiszter lemondását követelik, mert kiállt az abortusz ellen

Kemény kritikával illették Finnország külügyminiszterét, miután hivatalos kanadai látogatása alatt egy abortuszellenes virrasztáson vett részt. Saját elmondása szerint a szabad vallásgyakorlás jogával élt, de figyelembe veszi az igazságügyi kancellártól kapott megrovást.

                         Finn külügyminiszter

A finn külügyminiszter lemondását követeli az ellenzék, mert Timo Soini (képünkön) hivatalos kanadai látogatásán egy abortuszellenes virrasztáson vett részt – írja a Reuters.

A politikus ellen bizalmatlansági indítványt is kezdeményeztek és saját kormányán belülről is kritikával illették, amiért részt vett a virrasztáson. 

Tuomas Pöysti igazságügyi kancellár, aki a kormány működésének törvényességét felügyeli, azt mondta, problémás, ha egy miniszter, aki a kormány hivatalos külpolitikáját testesíti meg, hivatalos látogatásán az abortusz ellen foglal állást. Szerinte a katolikus Soininek óvatosabban kellene eljárnia, hogy ne adjon félreértésre okot, de úgy látja, törvényt nem sértett a külügyminiszter, nem indít ellene eljárást.

A kormánykoalíciós többség miatt azonban nem valószínű, hogy a külügyminiszter lemondására kerülne sor, aki azt is mondta, hogy „a hivatalos út során szabadidejében élt a szabad vallásgyakorlás jogával, de Pöysti intését komolyan veszi”.

Timo Soini 1988-ban katolizált, elmondása szerint azért, mert a Finn Evangélikus (Lutheránus) Egyház nem képviselt elég határozott álláspontot az abortusz és a női papság kérdésében. Emellett nem támogatja a homoszexuális házasságkötést és számos alkalommal fellépett a művi terhesség-megszakítás ellen.

Korábbi pártja, a Finnek tavaly kikerültek a kormánykoalícióból, mert a párt új vezetése radikálisabb, migránsellenes vezetőséget választott meg. Ezt követően Soini és még néhány társa Kék Reform néven új pártot alapítottak, amivel bent maradtak a koalícióban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!