Földi László: Kulcskérdés a magyar agrárium helyzete

Földi László (KDNP) az Országgyűlésben kifejtette, hogy nemzetgazdasági szempontból kulcskérdés a magyar agrárium helyzete, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél jobb helyzetbe hozzák a mezőgazdaságból élőket. A KDNP teljes egészében támogatja az Agrárminisztérium által benyújtott, az agrárszabályozást módosító törvénycsomagot, amelynek tárgyalását kedden kezdte el az Országgyűlés.

Földi László (KDNP) országgyűlési képviselő

Az Agrárminisztérium szerint a gyakorlati tapasztalatok indokolják a változtatásokat.

A gyakorlati tapasztalatok, valamint az uniós jogharmonizációs kötelezettségünk indokolja tizenhat agrártárgyú törvény a módosítását, amelyeknek már jövőre hatályba kell lépniük - mondta az előterjesztésről Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
    
Farkas Sándor a természetvédelmi törvény változtatásáról szólva közölte: pontosítják a natúrpark definícióját, és a jogszabály a jövőben egyértelműsíti, hogy a miniszteri hozzájárulás a névhasználathoz nem eredményez új természetvédelmi területet.
    
Változik a vadászkamarai törvény is, a jövőben a kamara által kiállított vadászjegy és engedély ellenértéke nem minősül igazgatási szolgáltatási díjnak, mert azt nem hatósági szolgáltatásért fizetik, a bevételt pedig a kamara az államtól átvett feladatainak ellátására fordíthatja.
    
Az élelmiszerlánc-biztonság kérdéséről szólva az állam küldetésének nevezte a minőség javítását, a legnagyobb veszélynek pedig a termékhamisítást nevezte. Növekszik az első és a további forgalomba hozók felelőssége is a nem hazai előállítású termékek esetében, és bővül a nyilvánosságra hozható adatok köre.
    
Szintén nő az élelmiszerrendészek jogosítványa, akik a jövőben igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a csomagot, feltartóztathatnak járműveket és akár elő is állíthatnak, ellenszegülés esetén bilincset is használhatnak.
     
A járványügyi szabályok is változnak az állategészségügy esetében, a fertőző betegségek elleni gyors fellépés érdekében. Az államtitkár szükségesnek nevezte a gyors, azonnal bevethető, speciális tudással rendelkező személyi állomány megszervezését.
    
A bírságolással kapcsolatos szabályokról azonban azt mondta: lehetőség lesz halasztott, vagy részletfizetés engedélyezésére.  
    
Farkas Sándor a hazai piac védelme és a minőségi élelmiszerek exportjának növelése érdekében tartotta szükségesnek állami minősítési rendszer bevezetését, és mint mondta, az ellenőrzések száma csökkenthető azzal, ha bővül az állami monitoring rendszer.
    
Az erdőtörvény is változik, lehetőséget biztosítva az évtizedekkel ezelőtt megkötött és hamarosan lejáró megbízási szerződések meghosszabbítására másfél évvel, hogy a mintegy 200 ezer hektárnyi erdő tulajdonosai felkészülhessenek az új szerződések megkötésére.
    
Az illegálisan kitermelt és elkobzott fa a jövőben közérdekű célja is felhasználható lesz. A hegyközségi szervezetek a jövőben borrégiókkal is kiegészülnek, amelyek az országos és a borvidéki szint közé ékelődnek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!