Fülöp Attila: 15 milliárdos pályázati lehetőség nyílt fogyatékossággal élők lakhatásának támogatására

Fogyatékossággal élők családias lakhatásának biztosításához és a hozzá kapcsolódó szociális szolgáltatások kiépítéséhez nyílt 15 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőség - közölte a Balügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa pénteken Vonyarcvashegyen.

A LélekTánc nevű, fogyatékosággal élőkkel foglalkozó társművészeti együttműködés indító rendezvényén Fülöp Attila elmondta, a Széchenyi 2020 program keretében meghirdetett pályázatra december 1-jétől január 6-ig lehet jelentkezni civil, önkormányzati és egyházi szervezeteknek a fővároson és Pest megyén kívüli térségekből.

Az államtitkár paradigmaváltásnak nevezte az ellátásban azt a törekvést, hogy a fogyatékossággal élők a korábbi évtizedekben épült nagy intézmények helyett családias jellegű, új építésű vagy vásárolt házakban élhetnek.

Ez sokkal több lehetőséget biztosít számukra az önálló életre, a társadalmi életben való részvételre - tette hozzá. Úgy fogalmazott: ez az egyes emberek lehetőségének, felelősségének, méltóságának tiszteletét is jelenti, amikor

megpróbálom megnézni, miben értékes, miben tud hasznos tagja lenni a társadalomnak, ahelyett, hogy eldugnám egy nagy intézménybe.

 

Az újfajta ellátás többszereplős munkát, odafigyelést jelent, amelyben szükség van civil szereplőkre, egyházi szervezetekre, önkormányzatokra – jelezte.

A rendelkezésre álló 2011-es népszámlálási adatok szerint 600 ezer főre tehető a fogyatékosággal élők száma az országban, akiknek az ügye, ha csak a legközelebbi hozzátartozókat vesszük, legalább egymillió embert érint - mondta. Hozzátette: a már futó, hasonló programnak köszönhetően eddig körülbelül 3000 fogyatékossággal élő ember került családias körülmények közé, 14 ezer fogyatékossággal élő pszichiátriai ellátott azonban továbbra is nagy intézményekben él.

A LélekTánc a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány és a vonyarcvashegyi önkormányzat által évek óta támogatott Imre Sándor Szeretetszínház által létrehozott új, közös műhely, amelyet a két szervezet értelmi fogyatékossággal élő képzőművészeknek és színművészeknek szervez. A három évtizede működő Lámpás '92 több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben - mondta Varga Zoltán, az alapítvány elnöke.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!