Fülöp Attila: 45 millió forintos pályázati lehetőség segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek

Fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek nyílt meg támogatási lehetőség - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

A segítő- és terápiás kutyák kiképzésének és vizsgáztatásának támogatására kiírt pályázat keretösszege  45,3 millió forint melyre a  Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján április 30-ig lehet jelentkezni.  

A segítőkutya "az akadálymentesítés egyik eszköze",

a cél, hogy a kutyák az önálló életvitelben segíthessék az érintetteket - mondta Fülöp Attila, hozzátéve: Magyarországon a fogyatékossággal élők és hozzátartozóik több mint egymillióan vannak, ezért fontos a segítség életük akadálymentessé tételéhez.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára egy vakvezető kutyát simogat meg, mellette Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke
Kép:MTI/Mónus Márton

    Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke arról beszélt, hogy a segítőkutyák a közlekedés biztonságát jelentik sok látássérült embernek. Pontosan jelzik az út menti akadályokat, megkeresik a lépcsőt, a gyalogátkelőt, az ajtót, így pontosan célhoz vezetik a gazdájukat. 
    Beszámolt arról is, hogy Magyarországon régi hagyománya van a vakvezető kutyák kiképzésének, szövetségük ezt 1978 óta végzi. Hangsúlyozta, a kutyák kiképzéséhez sok segítséget kapnak az állami költségvetésből, és pályázatokból is, majd köszöntetet mondott azoknak, akik adományaikkal támogatják a vakvezető kutyák képzését.
    Nagy Sándor szólt arról is, hogy az MVGYOSZ által kiképzett kutyákkal jelenleg 80 ember közlekedik, és 74-en vannak várólistán, akik szintén szeretnének vakvezető kutyát kapni. A szövetség idén 12 vakvezető kutya kiképzését tervezi. Nagy Sándor azt is fontosnak nevezte, hogy a vakvezető kutya és annak gazdája "jó páros" legyen.
    A sajtótájékoztatón egy-egy kutyával részt vett két kutyakiképző is, röviden bemutatták a tréning néhány elemét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!