Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun vármegye: 5 kereszt
Baranya vármegye: 12 kereszt
Békés vármegye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád vármegye: 3 kereszt
Fejér vármegye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron vármegye: 3 kereszt
Heves vármegye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom vármegye: 5 kereszt
Nógrád vármegye: 9 kereszt
Pest vármegye: 4 kereszt
Somogy vármegye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye: 5 kereszt
Tolna vármegye: 4 kereszt
Vas vármegye: 1 kereszt
Veszprém vármegye: 1 kereszt
Zala vármegye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Fülöp Attila: Az állam a „rezsiszankciók” ellenére is eleget tesz kötelezettségeinek a gyermekvédelemben

A magyar állam az orosz-ukrán háborúra válaszlépésként adott „tragikus rezsiszankciók” következményei ellenére is eleget tesz kötelezettségeinek a gyermekvédelemben és a szociális szférában – jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, a KDNP politikusa Kaposváron szerdán.

Fülöp Attila a több mint harminc súlyos személyiségállapotú fiú lakhatását, képzését, felnőtt életre nevelését biztosító Zita Speciális Gyermekotthon fennállásának 140. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen azt mondta: általános helyzet Európában, hogy a „rezsiszankciók” hatását mindenki érzi, nemcsak a családok, hanem az intézmények, köztük a szociális, gyermekvédelmi intézmények is.

Magyarországon a szféra megerősítése szempontjából fontos lépés volt, hogy januártól a speciális otthonokban dolgozók pótléka havi 10 ezerről 50 ezerre, a különleges, jellemzően fogyatékossággal élő tartós betegségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozóké 5 ezerről 25 ezer forintra nőtt – hangsúlyozta.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a segítő szakmák szerepe a közösség teherbíró képességének és a család összetartó erejének gyengülése miatt nőtt az elmúlt száz évben, az abban dolgozók megbecsültségében, a segítő szándék előtérbe kerülésében az elmúlt három évben a koronavírus-járvánnyal és a háborús konfliktussal összefüggésben látható gyökeres változás.

Fülöp Attila a Zita gyermekotthont méltatva kiemelte, hogy az intézmény már azelőtt létezett és gondoskodott gyermekekről, hogy törvény született volna a hét éven aluli gyermekek védelembe vételének állami feladatáról.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy egy közösség erejét mindig az mutatja meg, miként gondoskodik a legkiszolgáltatottabbakról, azokról, akik nem számíthatnak másra, mint az emberi jóságra és a társadalom felelősségérzetére. Ez a betegekre, az idősekre és a gyermekekre egyaránt igaz – fűzte hozzá.

Lehet-e kiszolgáltatottabb egy gyermeknél, aki bármilyen oknál fogva a családján kívül nő fel? – tette fel a kérdést.

Megjegyezte, a gyermekvédelem fő kérdése mindig az volt, hogy családok vagy közösség által fenntartott intézmény vállalja a különleges feladatot: befogadni és istápolni a szüleitől távol élő gyermekeket.

A legfontosabb feladat, hogy a gyermek felszabaduljon a szörnyű teher alól, amit a biztonságos, bensőséges otthon hiánya jelenthet, és az egész életén keresztül megtartsa őt egy értékrend, küzdelmeiben legyen hova visszatekintenie – mondta.

Szita Károly szavai szerint a Zita gyermekotthon ellátja ezt a feladatot. Olyan intézmény, ahol „szeretet és óvó figyelem nélkül senki sem maradhat. Hála azoknak, akik létrehozták és működtetik” – tette hozzá.

Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a gyermekvédelem egyidős az államisággal, már Szent István idején törvény szólt a gyermekek védelméről.

A magyaroknak több mint ezer éve is rendkívül fontos volt gondoskodni az elárvult, nehéz helyzetbe került, „családtalanná lett” gyermekekről – fűzte hozzá.

A politikus Böjte Csaba ferences rendi szerzetest idézve kiemelte, hogy a gyerekekből „nem kiverni, hanem kiszeretni” kell a rosszaságot.

Gelencsér Attila rámutatott, a Zita gyermekotthonban 140 éve „szeretnek”, megtesznek mindent a legnehezebb helyzetben élő fiatalokért, a világra ajtót nyitó, esélyt teremtő intézményre nemcsak Somogy, hanem egész Magyarország odafigyelhet.

A képviselő kitért arra is, hogy a gyermekotthonban végzett munka mércéje az, hogy az onnan kikerülők tudnak-e saját családot alapítani.

Csatos Zsuzsanna, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója elmondta, hogy a Zita gyermekotthon Mária Valéria Árvaház néven kezdte meg működését, miután egy tehetős kör alapítványt hozott létre az árva gyermekek támogatására. Az évek múlásával az intézmény más-más néven és elvekkel, de ugyanazzal a fő céllal, rendületlenül működik - tette hozzá.