Fülöp Attila: Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a „melót” nem végezte el a baloldali kormányzás 2010 előtt – jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, a KDNP politikusa a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában

Fülöp

Az „Esélyek és lehetőségek a foglalkoztatásban” című rendezvényen Fülöp Attila azt mondta, igaz, hogy „több energiát” kell befektetni egy megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásába, de megéri. A cégeknek sem azt kell nézniük, mi az elveszett érték, hanem, mi az az érték, amely megmaradt az adott munkavállaló esetében – jegyezte meg az államtitkár.

Kiemelte:

ma már közel ötvenszázalékos a foglalkoztatás ebben a célcsoportban, míg 2010-ben csupán 18 százalékos volt. Azonban még tovább szeretnék javítani ezt a mutatót, a munkahelyteremtés támogatásával

– közölte Fülöp Attila, hozzáfűzve, nagy szükség van azokra a cégekre, amelyek „kinyitják az ajtót” a megváltozott munkaképességűek előtt, ebben tud segítséget nyújtani a kamara.

Felidézte, hogy novemberben megjelent egy kormányhatározat, amely további támogatást jelent, két pályázat előkészítése van folyamatban. Az egyik 2,2 milliárd forint keretösszeggel a fiatalok, pályakezdők munkavállalását segíti majd elő – ekkor a legnehezebb fogyatékossággal elhelyezkedni –, a másik, egy 5,5 millárd forint keretösszegű pályázat rehabilitációs szolgáltatások igénybevételéhez járulhat hozzá - részletezte az államtitkár.

Megemlítette továbbá, hogy az emelkedő minimálbér a rehabilitációs hozzájárulást is növelni fogja jövőre.

Balog Ádám, a BKIK alelnöke azt hangoztatta, hogy a megváltozott munkaképességűek nagyon megbízható, kitűnő munkaerők, jelentős hozzáadott értéket tudnak teremteni. A technológia gyors fejlődésével egyre könnyebb olyan eszközöket, gépeket használni, amelyekkel ők is könnyebben tudnak dolgozni - tette hozzá.

A kamara eljuttatja az információkat, a szabályozás részleteit erről a foglalkoztatási lehetőségről a vállalkozásokhoz, hogy felgyorsítsa a cégek és a munkavállalók egymásra találását – mondta Balog Ádám.

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (NSZI) főigazgatója, Tóth Tibor arról beszélt, nagyon fontos az együttműködés a Belügyminisztérium és a BKIK között, és az NSZI hivatott arra, hogy az együttműködés kereteit megtöltse, koordinálja a programokat.

Megemlítette azt is, hogy az intézet évente tíz-tizenkét pályázatot hirdet fogyatékos személyekkel foglalkozó szervezetek részére, részt vesznek életminőség-javító szolgáltatások támogatásában, sok más mellett szülősegítő csoportokat, valamint segítőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezeteket is támogatnak.

A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója, Tóth Tibor és a BKIK főtitkára, Csókay Ákos.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!