Fülöp Attila: Bővül az egyházi szociális ellátórendszer

A kormány kétmilliárd forint hazai forrással támogatja az egyházi szociális ellátórendszer bővítését - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (j) és Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke sajtótájékoztatót tart a debreceni Szent Erzsébet Otthon előtt 2020. szeptember 16-án. (MTI fotó: Czeglédi Zsolt)
    
Fülöp Attila a Szent Erzsébet Otthon előtt tartott tájékoztatón azt mondta, ebből a forrásból 42 fenntartó - valamennyi egyházi intézmény - az ország csaknem száz helyszínén bővíti szociális ellátórendszerét új intézmények építésével, illetve meglévő intézményeik kapacitásának növelésével.
    
A támogatás az alapszolgáltatásokra - nappali intézmények, segítség nyújtás, fogyatékosokat támogató szolgálat - és a szakellátásra - elsősorban az idősotthonok bővítésére - is kiterjed - hangoztatta.
    
Hozzátette: a támogatási döntés 724 férőhelyet érint, amelyek meglévő idősotthonok bővítésével, illetve újak építésével jönnek létre.
    
„A kormány a szociális területen is stratégiai partnerként tekint az egyházakra" - mondta Fülöp Attila magyarázatul hozzátéve: egyrészt azért, mert a szociális munkavégzés nemcsak az érintettek fizikai állapotáról, hanem a lélek rendbetételéről is szól, másrészt azért, mert az egyházaknak több évszázados, évezredes tapasztalatai vannak ezen a területen.  Már akkor is segítettek, amikor még nem volt szociális ellátó rendszer", számukra ez „természetes működésükből eredő misszió, nem újkori jogszabályi kötelezettségen alapul" - fogalmazott a szociális államtitkár Debrecenben.

Fülöp AttilaFülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (j) és Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke sajtótájékoztatót tart a debreceni Szent Erzsébet Otthon előtt 2020. szeptember 16-án. (MTI fotó: Czeglédi Zsolt)
    
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök hozzátette: a program keretében bővítik a jelenleg 98 idős ember gondozására alkalmas debreceni Szent Erzsébet Otthont, ahol újabb tíz családnak tudnak majd segíteni.
    
A 74 idős embernek otthont adó nyíregyházi Seregély István Papi Szociális Otthont további 25 fő befogadására teszik alkalmassá, Hajdúszoboszlón 99 fős szociális otthont, Hajdúböszörményben pedig 50 fős idősotthont építenek - ismertette a püspök.
    
Palánki Ferenc köszönetet mondott, hogy a kormány kérésüknek eleget téve támogatja az egyházi szociális ellátórendszer bővítését a férőhelyfejlesztéssel, és az ellátottak normatív támogatásának biztosításával.
    
A megyéspüspök azt mondta, az idősotthoni szolgálat „az isteni szeretet megmutatkozásának lehetősége számunkra".

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!