Fülöp Attila: Innovatív álláskereső portál indult megváltozott munkaképességűeknek

Érték Vagy! elnevezéssel indult innovatív álláskereső portál megváltozott munkaképességű embereknek, az ertekvagy.hu oldalt azért hozták létre, hogy a munkát keresőket és az őket foglalkoztatni kívánó munkáltatókat összekapcsolja – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Fülöp Attila (KDNP) a Trenkwalder Magyarország által szervezett konferencián elmondta, az elmúlt években több olyan jogszabályi és pénzügyi rendelkezés született, amellyel elő kívánták segíteni, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember dolgozhasson. Jelenleg

160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, és ez tíz év alatt 150 százalékos növekedést jelent

– jelezte.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára előadást tart az ÉrtékVagy! rehabilitációs álláskereső portálról a Trenkwalder Magyarország által szervezett konferencián Budapesten 2021. december 7-én (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Az államtitkár közölte: kormány szeretné még dinamikusabbá tenni ezt a növekedést, ezért létrehoztak egy új, innovatív álláskereső portált, amely kimondottan megváltozott munkaképességű embereknek szól.

Fülöp Attila azt mondta,

a legnagyobb szükség arra a hídra van, amely összeköti az eddig munkával nem rendelkező megváltozott munkaképességű embereket azokkal a cégekkel, amelyek foglalkoztatnák őket.

Van még tartalék a rendszerben, és azt remélik, hogy ezen az álláskereső portálon keresztül megtalálják egymást az álláskeresők és a munkáltatók – tette hozzá.

A portál az elmúlt hetekben vált publikussá, jelenleg az oldalon mintegy 1500 álláskereső és majdnem 400 munkaadó már regisztrált – ismertette.

Megváltozott munkaképességűeknek azokat az embereket tekintik – mondta az államtitkár –, akik valamilyen tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élnek, és ebből adódóan nehezebb elhelyezkedniük a munkaerőpiacon.

Kitért arra is, hogy

az elmúlt tizenegy évben egymillióval, 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 25 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb mértékben a megváltozott munkaképességük foglalkoztatása nőtt meg.

Ilyen eredményt csak úgy lehet elérni, ha ebben partnerek a gazdasági társaságok – jegyezte meg.

Fülöp Attila és G. Nagy BalázsG. Nagy Balázs, a Trenkwalder Magyarország ügyvezető igazgatója (balra) és Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára (jobbra) az ÉrtékVagy! rehabilitációs álláskereső portálról, a Trenkwalder Magyarország által szervezett konferencián (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Fülöp Attila kiemelte, három dolog miatt nagyon fontos „továbbvinni ezt az utat”: egyrészt van egy rejtett gazdasági tartalék, másrészt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása „leszámolás” a segélyalapú múlttal, valamint látni, hogy ezen emberek alkalmazása „egy közösségteremtő szolidaritást” is jelent.

G. Nagy Balázs, a Trenkwalder Magyarország ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy több mint tíz éve foglalkoznak megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásával. Valós termelő tevékenységet végeznek megváltozott munkaképességű kollégáikkal – mondta.

***

Január 5-ig várják a jelöléseket az Érték Vagy! díjra

Egy hónapig, vagyis január 5-éig várják a jelöléseket az Érték Vagy! díjra, amely a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának fontosságára irányítja a figyelmet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Kecskeméten.

Fülöp Attila a kecskeméti postán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány olyan gazdasági növekedésért dolgozik, amelynek lehetőség szerint mindenki a haszonélvezője lehet.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságban az elmúlt tíz évben mintegy egymillióval nőtt a foglalkoztattak száma. Ezen belül a legnagyobb arányban a legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben lévő, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása bővült, hiszen ezen időszak alatt 150 százalékkal nőtt.

Az államtitkár kiemelte: a jövőben tovább szeretnék erősíteni ezt a foglalkoztatási formát, mivel a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítése egyrészt gazdasági potenciál, másrészt leszámolás a kontraproduktív baloldali segélyezéspolitikával, harmadrészt pedig közösségteremtő felelősségvállalást is jelent - fogalmazott.

Fülöp Attila KecskemétenFülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára (középen) sajtótájékoztatót tart, mellette Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (jobbra) és Engert Jakabné alpolgármester (balra) a megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztató kecskeméti postán 2021. december 6-án (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Fülöp Attila emlékeztetett,

a 2020-ban elindított Érték Vagy! programmal a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékossággal élők értékeire hívják fel a figyelmet, valamint elismerést is létrehoztak a foglalkoztatásukért végzett kiemelkedő tevékenység díjazására.

A díjra elsősorban olyan munkáltatók vagy magánszemélyek jelölését várják, akik segítették megváltozott munkaképességű honfitársaikat például az elhelyezkedésben, foglalkoztatóként kiváló példát mutatnak, vagy magánszemélyként sokat tettek az ügyükért - sorolta a politikus.

A jelölés folyamata megtalálható a https://www.ertekvagykonferencia.hu/ oldalon, a díjat a járványhelyzettől függően a január 27-ére tervezett Érték Vagy! nemzetközi konferencia keretében adják majd át.

Fülöp Attila szerint azért is fontos ez az elismerés, hogy „a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának ne csak a gazdasági, de a szolidaritási részét is előtérbe lehessen helyezni”.

A sajtótájékoztató helyszínéül azért választották a kecskeméti postát, mert a Magyar Posta Zrt. egy olyan intézmény, amelyet minden magyar állampolgár ismer – mondta az államtitkár. Hozzátette: „a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása is olyan ügy, amelyet minden magyar állampolgár ismer, még, ha nem is beszél róla minden nap”.

Fülöp Attila KecskemétenFülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára (jobbra) és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (balra) beszélget Richter Bertalannal (balról a második) és Dudás Ferenccel (balról a harmadik), megváltozott munkaképességű dolgozókkal a kecskeméti postán 2021. december 6-án (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a második legnagyobb hazai foglalkoztatóként társadalmi felelősségnek érzik, hogy vállalatuk minél több megváltozott munkaképességű embernek biztosítson megélhetést.  Beszámolt arról is, hogy arányuk növelése érdekében indították el a Tegyünk együtt! programot, valamint ősszel stratégiai megállapodást kötöttek az Emberi Erőforrások Minisztériumával is.

A posta 27 ezer munkavállalójából jelenleg 200 valamilyen fogyatékossággal élő,

közülük a kecskeméti Kálvin téri postán hárman dolgoznak, így van már tapasztalatuk a megváltozott képességű emberek befogadásában és megtartásában – fogalmazott a vezérigazgató.

Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere elmondta: az önkormányzat elkötelezett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása iránt, évi közel hatvanmillió forint támogatást nyújt annak érdekében, hogy több civil szervezet és munkáltató biztosítson munkát mintegy hetven fogyatékossággal élő számára.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!