Fülöp Attila: A nevelőszülők segítő kezet nyújtanak a rászoruló gyerekeknek

A nevelőszülők segítő kezet nyújtanak a rászoruló gyerekeknek, tehát a nevelőszülőség is azt mutatja, hogy a gyermek a legfontosabb - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Székesfehérváron, a Lehetelten nincs országos programsorozat idei első állomásán.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára (b2) és Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester (j) a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány székesfehérvári állomásán, a Mol Aréna Sóstóban 2019. január 26-án. (MTI fotó: Mónus Márton)

Fülöp Attila a Mol Aréna Sóstóban rendezett egész napos rendezvényen azt mondta, szeretnék minél több felületen, minél több információval ellátni a nevelőszülőség iránt érdeklődőket. Bejelentette, hogy szombaton elindult a Befogadlak program hivatalos internetes oldala, a www.neveloszuloiprogram.hu.
    
Rámutatott: nemcsak a társadalom figyelmét szeretnék felhívni a nevelőszülővé válás fontosságára, de e tevékenység szakmai oldalát is fejleszteni kívánják. Felidézte, hogy az év végén fogadott el törvénymódosítást a parlament, amely alapján 2020. január 1-jén bevezetik a nevelőszülői gyed-et a két évnél fiatalabb gyereket nevelőknek.
    
Fülöp AttilaGyerekek a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány székesfehérvári állomásán, a Mol Aréna Sóstóban 2019. január 26-án. (MTI fotó: Mónus Márton)

Az államtitkár a rendezvényt felvezető szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az országjárás keretében minden megyébe elmennek, a záróeseményt május közepén tartják Budapesten.
    
Akkor az államtitkár elmondta, hogy a gyermekvédelemben lévő 23 ezer gyerek közül mintegy 15 ezer nevelőszülőknél él, a többi egyelőre gyermekotthonokban nevelkedik; tehát nagyjából nyolcezer gyerek mehetne még nevelőszülőkhöz.
    
Ez az esemény kiválóan bemutatja és népszerűsíti a nevelőszülői intézményt, illetve segít abban, hogy mások is megtegyék ezt a lépést, és vállalják a nevelőszülővé válást - hangoztatta Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester.
    
A székesfehérvári eseményen a résztvevők tájékoztatást kaptak a nevelőszülői hálózatról, valamint nevelési kérdésekről.

Fülöp Attila a facebook profilján kifejtette, hogy:  „Aki saját politikai népszerűtlenségének ellensúlyozására kiszolgáltatott, nehéz sorsú gyermekek élethelyzetét használja fel az méltatlan, felelőtlen és érzéketlen. Az ápolási díj, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) két pilléren áll. Az egyik pillér a díj mértéke. Ebben tavaly év végén volt egy egyértelmű, világos és elkötelezett kormányzati döntés arról, hogy minden jogosult 2019-ben mérhetően nagyobb összeget kapjon, mint amit kapott 2018-ban. A döntés háttere, hogy azt a lelki, fizikai terhet, amit ezek a családok viselnek, azt a kormány szeretné támogatni. A másik pillére, hogy ki jogosult, az egy orvosszakmai kérdés. Ezt orvos és szakértő fogja eldönteni, egyébként egy olyan módszertan alapján, amit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is jóváhagyott. Az együttműködés, a párbeszéd pedig az érintettekkel, azokkal akik valóban érdekképviseletet látnak el folyamatosan megvan, ilyen például az Autisták Országos Szövetsége is."

Fülöp Attila az M1 Ma reggel c műsorában is szerepelt és a témával kapcsolatban elmondta, hogy: teljes interjú megtekinthető itt >>>