Geszteréden átadták a Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskolát

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára az ünnepélyes eseményen többek között arról beszélt, hogy az iskolának, a pedagógusoknak, az egyháznak és a szülőknek közösen kell „egy irányba" nevelniük a gyermekeket.

A kereszténydemokrata politikus a szülők a nagyszülők és a pedagógusok nevelő tevékenységét a szobrászok és kézművesek munkájához hasonlította, akik hatalmas kő- vagy márványtömbből hozzák létre évek, évtizedek alatt az alkotásaikat.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős, a KDNP alelnöke (Fotó: MTI, Bodnár Boglárka)

Mielőtt azonban a művészek hozzálátnak a munkához, egyeztetik, megbeszélik, hogy mit is kell csinálni, mert nem lehet „össze-vissza pattintani a kődarabokat, tehát a gyerekeket is közös akarat mentén kell nevelni, „csiszolni, faragni”.

Soltész Miklós a gyerekekhez szólva elmondta, hogy a pedagógusok a tanítással és a neveléssel a voltaképpen felnőttkora és családalapításra készítenek fel, ezért nagyon fontosak az óvodában és az iskolában eltöltött évek.

A politikus reményét fejezte ki, hogy az iskolában eltöltött éveket a gyermekek úgy tudják megélni, hogy odafigyelnek a szülőkre, a tanítókra és a lelki vezetőkre, mert akkor válhatnak majd olyan emberekké, akikre büszkék lehetnek a geszterédiek.

Az eseményen köszöntőt mondott Simon Miklós (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester, az intézményt Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke áldotta meg. A püspök köszöntőjében hangsúlyozta, Geszteréd "mert nagyot álmodni", amikor három évvel ezelőtt a község vezetése egy egyházi iskola létrehozásáról döntött.

A kormány és az egyházmegye összesen mintegy 800 millió forintos támogatásával új szárnnyal bővítették a már meglévő iskolaépületeket. A nyolc új tanterem mellett kápolna is épült a 150 gyereket oktató intézményben, és a tervek között egy kondipark megépítése és az iskolaudvar fejlesztése is szerepel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!