Harrach Péter: Átvisszük a parlamenten az otthonápolási díj növelését

A KDNP frakcióvezetője az ATV Egyenes Beszéd Kontrában mondta el, hogy ősszel előkerül a parlamentben ez a téma és lesz rá pénz. Ő is úgy érzi, növelni kell azt a pénzt, amit jelenleg kapnak az érintettek.

Harrach PéterHarrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az ATV stúdiójában

Úgy érzem, növelni kell – mondta az otthonápolási díj mértékével kapcsolatban az ATV Egyenes Beszéd Kontrában Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője közölte: ősszel előkerül a téma a parlamentben, lesz rá pénz és át is fogják vinni. Arról is szót ejtett, hogy beszélt az ügyben az illetékes államtitkárral, aki elmondta neki, hogy dolgoznak már a szükséges törvénytervezeten. Számokat ugyanakkor a politikus nem tudott még mondani arra vonatkozóan, hogy mennyivel nőhet a díj.

Magzati élet védelme

Az abortusszal kapcsolatban arról beszélt, hogy nincs meg a lehetősége törvényileg betiltani azt. Keresztény emberként ugyanakkor, ha szigorúan vesszük, gyilkosságnak tartja azt, de úgy véli, ma más eszközökkel kell elérni, hogy a nők ne az abortuszt válasszák. „Nincs olyan normális ember, aki azt mondaná, hogy jó az abortusz” – fogalmazott a politikus, aki szerint az élethez való jog még a magzati létben is fontosabb minden más jognál.

Szabad vasárnap

A vasárnapi boltzárról Harrach kijelentette: nincs szó arról, hogy újra napirendre tűznék a javaslatot, de százezres nagyságrendben vannak olyan emberek, akik munkájuk miatt nem tudják a családjukkal tölteni azt a napot. Szerinte szolidaritás kérdése az ügy és a KDNP véleményét jól tükrözi, hogy nem szavazták meg a szabad vasárnap megszüntetését.

Harrach Péter az ATV-nHarrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az ATV stúdiójában

A kormánynak is jót tesz a kritika

A KDNP frakcióvezetőjét arról is kérdezte a műsorvezető, Krug Emília, az ATV főmunkatársa, Csuhaj Ildikó és a Heti Válasz főmunkatársa, Stumpf András, hogy mi a véleménye a jobboldalon kitört kulturális vitáról. Harrach elmondta, mindenki véleményében van valami igazság és mindig voltak viták, csak nem mindig a felszínen.
Kérdésre válaszolva kijelentette: azzal nem ért egyet, hogy aki kritizálja a kormányt, az ne kapjon közpénzt, mert a kritika belefér a kultúrába és a kormánynak is jót tesz, ha kap ilyet. Harrach hiányolta ugyanakkor azt, hogy bizonyos történelmi filmek nem kaptak támogatást. Azt mondta, érzi ezeknek az alkotásoknak a hiányát és szerinte az illetékesek megtalálják majd a felelőst is.

Esterházy Péter

Arra, hogy Esterházy Pétert jó írónak tartja-e, a KDNP frakcióvezetője elmondta, a 80-as években sokat olvastak tőle és felszabadító volt akkor, abban a hangulatban. Hozzátette: később nyilvánvalóvá vált, hogy nem tud egyetérteni azokkal a megnyilvánulásokkal, melyeket bizonyos liberális szerzők tettek. Azt is elmondta, hogy mostanában inkább politikai, történelmi és filozófiai munkákat olvas.

Harrach Péter az ATV-nHarrach Pétert Csuhaj Ildikó, Krug Emília és Stumpf András kérdezte az ATV Egyenes Beszéd Kontra című műsorában

Képviselők pénze

Harrach Péter beszélt a képviselői tiszteletdíjak emeléséről is. Azt mondta, elérkezett az az idő, amikor a képviselők is részesedhetnek abból az emelésből, amiben a társadalom egésze részesül. A KDNP frakcióvezetője szerint majdnem minden ágazatban jelentős béremelés történt az előző években, melyek folytatódni is fognak. Felidézte, hogy 1998-ban, az első Orbán-kormány idején több miniszter szóvá tette az alacsony fizetésüket, amire akkor Orbán Viktor azt válaszolta, majd akkor lehet növelni, ha a munkavállalók bére is növekszik. Ez az idő jött el Harrach szerint, aki kiemelte, egy olyan automatizmust vezetnek be, ami a munkavállalói bérhez köti a képviselői tiszteletdíjakat. Hozzátette: a parlamenti munka felelőssége talán elfogadhatóvá teszi az emelés mértékét.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!