Hatalmas egyházi, oktatási, kulturális és műemléki fejlesztések Zalaegerszegen

Magyarországnak országépítő kormánya, a zalai megyeszékhelynek pedig városépítő vezetői és polgárai vannak - mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke kedden Zalaegerszegen, a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplom előtt tartott sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt ZalaegerszegenSemjén Zsolt kifejtette: az elmúlt időszakban háromezer templomot építettek újjá, és több mint 200 vadonatúj templom épült a Kárpát-medencében. Ez a teljesítmény is azt mutatja, hogy ez a kormány országépítő kormány; ugyanakkor az iskolákat, templomokat és a közösségi tereket a helybélieknek kell élettel megtölteniük, a kormány pedig támogatást nyújt, hogy megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani a közösségi élethez – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy Mindszenty József szolgálata, küldetése és élete elválaszthatatlan Zalaegerszegtől, a bíboros „iránymutatására napjainkban különösen figyelnünk kell”.

Semjen Zsolt Zalaegerszegen

Emlékeztetett, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy „képviselik a kommunistákat és a fasisztákat” is. Semjén Zsolt rámutatott: Mindszenty bíboros egész élete azt példázta, hogy a kereszténységgel mélységesen ellentétes mind a nácizmusnak, mind „a kommunizmusnak a pogánysága”.

Semjén Zsolt Zalaegerszegen

A bíboros a nácizmus idején kiállt az üldözött zsidóság mellett, a fajgyűlöletre épülő nemzetiszocializmus idején a nácikkal szemben emelte fel a szavát. Az osztály-gyűlöletre épülő szocializmus idején kiállt az üldözött svábok mellett a kommunistákkal szemben. Életpéldája bemutatta „azt a keresztény ihletettségű hazafiságot, ami elutasítja mind a nácizmust, mind a kommunizmust” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Semjén Zsolt Zalaegerszegen

Hozzáfűzte: amikor a templomok megújulnak, és a város közepén szobra van Mindszenty József hercegprímásnak, ez egyben iránytűt is jelent Zalaegerszeg, Zala megye és az egész ország számára.

Semjen Zsolt Zalaegerszegen

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint a templomok felújítása, bővítése a kultúránkhoz tartozik. Kiemelte: Mindszenty József példát adott a városnak, és ez látszik az építkezéseken és a város fejlődésén is.

Semjén Zsolt Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester az állam, az önkormányzat és az egyházak együttműködéséről beszélt. Elmondta, hogy az állam és az önkormányzat minden segítséget megad az egyházi értékek megmentéséhez és bővítéséhez.

Semjén Zsolt Zalaegerszegen

Az önkormányzat által adományozott telken, Mindszenty József emlékére épült templomot 2004-ben szentelték fel Zalaegerszeg kertvárosi részében. A templom mellett épülő közösségi ház a plébánián működő közösségek érdekeit szolgálja, lehetőséget ad színvonalas programok megrendezésére.

Semjén Zsolt Zalaegerszegen

A kormány támogatásával, 425 millió forintos beruházással megkezdődött a közösségi ház építése és a plébánia altemplomának bővítése.