Hatvanéves fennállását ünnepli a pilisvörösvári Schiller Gimnázium

Jubileumi találkozóval ünnepelték a pilisvörösvári Schiller Gimnázium és jogelődei hatvanéves évfordulóját pénteken.

Az ünnepi eseményen adták a nemzetiségi ösztöndíjakat is.

A Schiller Gimnázium több évfordulót is ünnepel - emlékeztetett beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Állami Általános Gimnázium 1963-as létrejötte arra mutat rá, hogy volt igény Pilisvörösváron egy gimnázium megalapítására.

Szintén évfordulós esemény - folytatta -, hogy 30 éve, 1993-ban indult el a Német Nemzetiségi Képzési Központ, de ünnepel a fontos küldetést teljesítő kollégium is. Az ünnepségen az államtitkár köszönetét fejezte ki a városnak, a helyi és az országos német nemzetiségi önkormányzatnak a megtett erőfeszítésekért.

Soltész Miklós arra emlékeztetett, hogy 60 év hosszú idő, hat évtized alatt lehet teremteni, alkotni, és lehet rombolni, pusztítani is. Az a kérdés, hogy mi mellett tesszük le a voksot, mire neveljük a gyerekeket - fogalmazott, hozzátéve: hiszi, hogy a Schiller Gimnázium diákja tovább viszik az itt megszerzett tudást, a szeretetet és a közösségteremtés képességét.

A nemzetiségi ösztöndíjak átadása kapcsán felidézte: a kormány azért indította el, hogy a tehetséges diákokat arra ösztönözzék, legyenek még aktívabbak közösségeikben, és felnőtt korba lépve is folytassák ezt a tevékenységüket.

A Schiller fiataljai nagyszerűen teljesítenek későbbi életükben is - emelte ki -, aktív résztvevői a helyi német nemzeti közösségek életének.

Az ünnepi eseményen az államtitkár hat diáknak adott át nemzetiségi ösztöndíjat, és elmondta, hogy az idei 56 tanulóból 35 német nemzetiségi fiatalhoz kerül.

Az 1963-ban létrejött iskola neve és képzési profilja az évtizedek alatt többször változott, "de a tudás átadása és megszerzése mellett mindnyájunkat összeköt az alma mater..." - olvasható az intézmény honlapján.

A Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium Magyarország legnagyobb német nemzetiségi gimnáziuma, fenntartója a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az iskola a kerek évfordulóról 2023 novemberében ünnepségsorozattal emlékezik meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!