Hogyan segíti a gazdaság-újraindítási akcióterv a magyar családokat?

A témában a KDNP képviselője interpellált az Országgyűlésben hétfőn.

Földi László hétfői parlamenti interpellációjában arra volt kíváncsi, hogyan segíti a magyar családokat a gazdaság-újraindítási akcióterv, milyen új intézkedésekkel bővült a családtámogatási rendszer? A kereszténydemokrata honatya rámutatott: a kormány soha nem látott mértékben támogatja a családokat, a családalapítást, a gyermekvállalást. Ezzel szembeállította a baloldali kormányok intézkedéseit, kiemelve, hogy az akkori kabinetek soha nem látott mértékben sanyargatták a családokat, devizahitelekbe kergették őket. Hangsúlyozta: most a vírushelyzet okozta válságra sem megszorításokkal reagál a kormány.

Földi László KDNP-s képviselő interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 22-én (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár (Fidesz) úgy fogalmazott: a családtámogatások és az otthonteremtési támogatás is jól mutatja a különbséget a korábbi baloldali és a mostani nemzeti kormány válságkezelése között. Felidézte, hogy

a Gyurcsány–Bajnai-korszakban a családoktól csak elvettek, megszüntették az akkori otthonteremtési támogatást, csökkentették a gyes időtartamát és megnyirbálták a családi adókedvezményeket. Nem segítették, nem támogatták, hanem büntették a gyermekvállalást, a gyermeknevelést.

2010-ben családbarát fordulat történt, a kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni – rögzítette. Kitért arra is, hogy

az idei költségvetésben 2300 milliárd forint áll a családok támogatására, azaz 2010 óta több mint duplájára nőtt ez az összeg,

a GDP 4,5 százaléka és arányaiban Európában az egyik legmagasabb. Kiemelte, hogy a koronavírus okozta válsághelyzetben sem hagyták magukra a családokat, az eddigi legnagyobb otthonteremtési programot indították el.

2021 januárjától az új építésű ingatlanok áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, ha egy gyermekvállalás előtt álló, vagy gyermeket nevelő pár a csok igénybevételével új vagy használt otthont vásárol, mentesül a vagyonszerzési illeték alól. Kitért az otthonfelújítási program elemeire is, és jelezte nőtt a falusi csok-ot igénybe vehető települések listája is. Ezek fontos lépések, amelyek nemcsak a magyar családoknak, hanem a magyar vállalkozásoknak is segítenek, hozzájárulnak a meglévő munkahelyek megőrzéséhez, újak teremtéséhez, segítenek a gazdaság újraindításában is.

Jelezte:

a minimálbérhez kapcsolódva januártól nőtt a gyed, a diplomás gyed és a gyermekek otthongondozási díja is.

Földi László elfogadta az államtitkár válaszát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!