Hollik István: Az ellenzék nehezíti a védekezést

Hollik István (KDNP) elmondta az Országgyűlésben: az alaptörvény értelmében a kormány nem tudja meghosszabbítani az Országgyűlés felhatalmazása nélkül a veszélyhelyzetről szóló rendeletet, vagyis a kormánynak szüksége van a Ház felhatalmazására. „Kár szépíteni, de tegnap ellenszavazatukkal megnehezítették a koronavírus elleni védekezést" - szögezte le.

Hollik István (KDNP) országgyűlési képviselő
    
Felhívta a figyelmet azok véleményére, akik nem értenek egyet az ellenzék hétfői döntésével. Például Vona Gábort, a Jobbik egykori elnökét említette. A politikus természetesnek tartotta, hogy az ellenékiek garanciákat kérnek, ezek azonban szerinte rendelkezésre állnak.
    
Garanciának ítélte, hogy a kormány korábbi válságokat is jól kezelt már, például árvizeket vagy a bevándorlás okozta válságot, betartotta az alkotmányos kereteket. Kijelentette azt is, hogy az elmúlt évek felelős gazdaság- és költségvetési  politikájának köszönhetően most van mozgástér a szükséges intézkedések finanszírozására.

A jogi garanciákról szólva álszentnek nevezte az aggályokat, miközben Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentette, hogy rendeleti úton kíván kormányozni. A legfontosabb garanciát maga az alaptörvény jelenti, ami szerint alkotmányos kötelezettsége a kormánynak megszüntetni a veszélyhelyzetet, ha annak feltétele nem áll már fenn.