Hölvényi György: A libanoni válság megoldásában az EU-nak nem szabad figyelmen kívül hagynia a vallások szerepét

A Libanont sújtó válság megoldásában az EU-nak nem szabad figyelmen kívül hagynia a vallások szerepét, mert az egyházak amellett, hogy nélkülözhetetlen szociális feladatokat látnak el, az ország utolsó, társadalmi bizalmat élvező tekintélyei is – hívta fel a figyelmet Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott szerdai sajtóközleményében.

 

A kereszténydemokrata politikus, aki a 2022-es libanoni választásokat megfigyelő missziót vezette, A vallás szerepe a libanoni társadalmi válságban című szerdai brüsszeli konferencián szólalt fel. Az eseményen Manszúr Btejcs volt libanoni gazdasági miniszter mellett az Európai Bizottság képviselője és Imad Szalamej, a libanoni Amerikai Egyetem oktatója is felszólalt.

Hölvényi György szerint az egyházaknak pozitív szerepet kell vállalniuk a mostani krízis kezelésében, és „aki alábecsüli a jelentőségüket, az teljesen félreérti az ország működését”. Libanonban a parlamenti helyeket egyenlő arányban osztják szét a muszlim és a keresztény képviselők között. „A mindenki által ismert véres polgárháború után ez a stabilitás záloga” – hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy lassan egy évvel a libanoni választások után sem sikerült feloldani a politikai patthelyzetet, így a közel-keleti ország történelme egyik legsúlyosabb válságát éli át.

Az állami működést teljes egészében átszövi a korrupció, az ország GDP-je az elmúlt négy évben ötven százalékkal csökkent, a libanoniak harmada nem jut elegendő élelemhez, a hatmilliós országban egymillió iskolás korú gyermek nem ül iskolapadban

 

– taglalta az európai parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy az országnak óriási teher a 1,5 millió szíriai menekült ellátása is.
 

A válság mértékét jól mutatja a libanoni óraátállítás körül a hétvégén kirobbant vita is. A muszlim vezetők a böjt lerövidítése érdekében az óraátállítás halasztása, a keresztények a nyári időszámításnak az Európával együtt való megkezdése mellett érveltek.

Az esemény banálisnak tűnhet, de kifejezi a káosz mértékét. Egyúttal jelzi az ország útkeresését: európai orientáció vagy közeledés az iszlám világhoz

 

– mutatott rá a politikus.

„A gazdasági, biztonsági, oktatási, élelmezési és politikai válságot azonnal kezelni kell. Az országnak mindenki által elfogadott elnökre van szüksége. A libanoni politikai elit felelőssége, hogy megoldást találjon ezekre a kihívásokra. A vallási közösségek a párbeszéd és a megbékélés képviselőiként nagy szerepet vállalhatnak ebben a folyamatban. Az EU pedig szomszédként és barátként áll Libanon mellett!” – zárta felszólalását Hölvényi György.