Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun megye: 5 kereszt
Baranya megye: 12 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 4 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Hölvényi György: A roma felzárkóztatást a magyarok tették európai üggyé

A roma felzárkóztatás fontosságára a magyarok hívták fel a figyelmet Európában, és mi fogalmaztuk meg az első arra adandó válaszokat – jelentette ki Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatának és a Roma Szakkollégiumok Egyesületének eredményeit bemutató nemzetközi konferencián kedden Brüsszelben.

 

A magyar delegáció Hölvényi György meghívására tett látogatásának célja az volt, hogy az európai közvélemény és a szakpolitikusok is megismerjék az egyedülálló magyar integrációs hálózatokat.

A roma szakkollégiumok bemutatásával több mint egy évtizedes hagyományt folytatunk itt Brüsszelben. 2012-ben a cigánypasztorációt az elsők között felvállaló görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye eredményeit ismertettük meg az Európai Parlamenttel. Az egyházak mint akkor, most is a jó gyakorlattal mutatnak példát a hatékony integrációra

 

– hangsúlyozta a konferencián elmondott nyitóbeszédében az EP-képviselő.

„Ma az egyházak szerepvállalását kell kiemelnünk a romák társadalmi felzárkóztatásában” – mutatott rá a képviselő. Az általuk életre hívott és ma bemutatott 11 roma szakkollégium nélkülözhetetlen e társadalmi kihívás megoldásban. Évente 350 fiatal folytat tanulmányokat ezekben az intézményekben. Ennek köszönhetően már közel 500 diplomás, egykori szakkollégista segíti az ügyet Magyarországon – tette hozzá.

Hölvényi György emlékeztetett: a magyar kormány már 2010-ben felvállalta a roma felzárkózás ügyét, és elfogadta az erről szóló stratégiát, a megoldáshoz pedig a munka, valamint a tanulás eszközét választotta.

Mindez nem hozhatott volna sikereket az egyházak nélkül. Eközben az Európai Unió nagy részén egyszerűen nem értik ezt a kihívást. Az első magyar uniós elnökség az uniós roma keretstratégia elfogadtatásával elérte, hogy a romaügy európai üggyé váljon

 

– zárta nyitóbeszédét a kereszténydemokrata képviselő.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában a képviselő elmondta, a látogatás célja volt az is, hogy bemutassák azt úgynevezett jó gyakorlatot, amelyet a roma integráció területén Magyarország kigondolt, elért. „Mi ebben hiszünk, és ezt meg kell mutatni, mert ez egy olyan magyar gyakorlat, amit mások is nyugodtan követhetnek” – hangsúlyozta.

A képviselő azzal kapcsolatban, hogy az EP tavaly elfogadta a jogállamiságot vizsgáló Gwendoline Delbos-Corfield uniós parlamenti képviselő nevéhez kötődő jelentést, amely kiemelte a magyarországi romák hátrányos helyzetét, úgy fogalmazott: a jelentés szerzője „eszközökben nem igazán válogatva ebből próbált politikai tőkét kovácsolni. Hozzátette, hogy

természetesen létezik romaügy, de hogy a magyar kormány ne akarná ezt megoldani, az egyszerűen nem igaz.

 

Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a romák sorsa és Magyarország jövője összekapcsolódik, és a felzárkózásnak egy olyan lehetősége adott ma Magyarországon, amely előtte nem létezett.

Az eseményen Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője a roma egyetemisták előtt álló feladatokról beszélt. Kiemelte, hogy mindaz, amit eddig elértek a romaintegráció területén, csakis akkor váltja be a hozzáfűzött reményeket, ha a művelt roma fiatalok át tudják venni a romapolitika alakítását az elődöktől. „Ehhez pedig elengedhetetlen az a szakkollégiumi hálózat, amely számos roma fiatalnak segít elérni céljait” – emelte ki Járóka.

A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a jó gyakorlatok népszerűsítésére, a helyi roma vezetők és fiatal diplomások aktív bevonására. Csakis ezáltal biztosítható az átláthatóság és garantálható a siker

 

– hangsúlyozta a képviselő. - Ebben a munkában pedig nagy segítség azon egyházak áldozatos szerepvállalása, amelyek jelenlétükkel és szaktudásukkal támogatják fiataljaink integrációját Magyarországon – tette hozzá.