Hölvényi György: A vallási közösségek nélkül nincsenek európai megoldások

„Az Európai Néppárt mindent eszközzel támogatta a jelenlegi európai parlamenti ciklusban, hogy az európai döntéshozók számára kézzelfoghatóvá váljon az egyházak és vallási közösségek közjóért végzett munkája, sokrétű humanitárius és szociális tevékenysége” – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a portugáliai Mafrában, a néppárti képviselőcsoport október 18-19-én zajló éves vallásközi párbeszéd találkozóján.

„Az Európai Néppárté az egyetlen képviselő csoport az Európai Parlamentben, amely évtizedek óta személyes és strukturált párbeszédet folytat az egyházak képviselőivel, a téma súlyát egyetlen másik politikai erő sem ismerte fel Európában” – emlékeztetett a konferenciát megnyitó beszédében Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

Hölvényi György (KDNP), az Európai Parlament európai néppárti képviselője, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a portugáliai Mafrában, a néppárti képviselőcsoport 2018. október 18-19-én zajló éves vallásközi párbeszéd találkozóján

A néppárti politikus szerint a néppárti frakció kulcsfontosságú feladata lesz a jövőben, hogy fellépjen az európai intézményekben uralkodó szélsőségesen szekuláris megközelítés, az egyházakkal szembeni közöny ellen. A képviselő figyelmeztetett, hogy a tényleges társadalmi szerepüknek megfelelő hangsúllyal kell bevonni a vallási közösségeket az Unió szociális és humanitárius támogatási programjaiba világszerte.

A vallásközi párbeszédért felelős munkacsoport társelnökeként felidézte, hogy a világban 2014 óta drámai mértékben felerősödött vallásüldözésre tekintettel a vallásszabadság védelme határozta meg a testület munkáját. Az üldözött keresztényekkel vállalt közvetlen szolidaritás jegyében a jelenlegi parlamenti ciklusban 10 alkalommal keresték fel a szenvedő keresztény közösségeket, valamint Brüsszelben tárgyalások lehetőséget biztosították 13 közel-keleti ás afrikai keresztény vallási méltóságnak, köztük pátriárkáknak és vezető püspököknek.

A tanácskozáson részt vett Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője, Oliver Poquillon, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára, valamint számos politikai és vallási vezető (keresztény, zsidó, muszlim) szerte Európából.