Jogsegélyszolgálat a nyári diákmunka segítésére

Tekintettel a korábbi években tapasztalható nagy érdeklődésre, a diák munkavállalók segítésére idén is közös jogsegélyszolgálatot indít az IKSZ és a KDNP Foglalkoztatáspolitikai Szakbizottsága.

IKSZ

A nyári szünetben több ezer fiatal vállal rövidebb vagy hosszabb időre diákmunkát. Ugyanakkor különösen a 15-24 év közötti fiatalok számos esetben kiszolgáltatott helyzetben teszik ezt, rájuk nézve hátrányos feltételekkel. Gyakran szerződést sem kötnek velük, de előfordul a szóban megbeszélt feltétek utólagos, egyoldalú módosítása, amely a munkavállalót hátrányosan érinti, különösen a bérezés vonatkozásában. Bár 2016 óta a törvényi háttér átláthatóbbá, egyszerűbbé vált, még mindig sok a kérdés a diákmunkával kapcsolatban – az IKSZ és a KDNP ezek megválaszolásában is igyekszik segítséget nyújtani.

Az IKSZ és a KDNP arra kéri a munkaügyi felügyelőségeket, az érintett hatóságokat, valamint az önkormányzatokat, hogy a nyári időszakban fokozottan ellenőrizzék a fiatal munkavállalók foglalkoztatási körülményeit, mert ezzel elkerülhetőek legyenek a munkáltatói visszaélések. Emellett a fiatalok megfelelő munkajogi tájékoztatása, valamint a nyári munkavégzésének segítése különösen fontos. A bejelentéseket, kérdéseket az iksz [kukac] kdnp [pont] hu (iksz[at]kdnp[dot]hu) e-mail címre lehet küldeni.

Érdemes olyan munkáltatónál vagy diákmunka-szövetkezetnél munkát vállalni, akiről a jelentkezőnek megbízható, pozitív referenciája van. Ha a foglalkoztató szervezet megbízható, akkor nagyobb esély van a dolgozó diák érdekeinek figyelembevételére, ami mindkét fél megelégedéséhez vezet. A munkáltatóknak, szövetkezeteknek tájékoztatni kell a munkavállalókat jogaikról, és az alkalmazás körülményeiről. Az IKSZ és a KDNP mindenkit arra bátorít, hogy ezt az informálást maga is kérje, mert ezzel előzhetőek meg leginkább a félreértések.

Nacsa Lőrinc

Elnök, IKSZ

Kovács-Pifka Péter

Elnök, KDNP Foglalkoztatáspolitikai Szakbizottság

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!