Juhász Hajnalka: A geotermikus energia felhasználása csökkentené Magyarország energiakitettségét

Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka csütörtökön az Országgyűlésben kiemelte, Magyarország geológiai adottságainál fogva kedvező lehetőséggel rendelkezik a geotermikus energia kinyerésére és felhasználására, mely hosszú távon is biztosítaná az ország energiaszuverenitását.

A geotermikus energia felhasználásának köszönhetően 2030-ra éves szinten akár 1,5 milliárd köbméter földgázzal csökkentené Magyarország energiakitettségét. Ehhez kiszámítható és ösztönző szabályozási rendszer kialakítása szükséges, melyhez a keretet a geotermikus energia kinyerésére és hasznosítására a bányafelügyelettel megkötött szerződés biztosítaná a javaslat értelmében. Ez az engedélyezési forma kellő rugalmasságot tenne lehetővé mind az állam, mind pedig a bányavállalkozó számára.

A törvényjavaslat elfogadása az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról számos törvény módosítását vonná maga után – mondta példaként említve a vízgazdálkodásról és a bányászatról szóló törvényt.

A javaslat további célja a szénhidrogén-kitermelés ösztönzése, valamint módosításokat tartalmaz a szénhidrogén-kitermeléshez kapcsolódó infrastrukturális beruházások gyorsítására is.

Juhász Hajnalka a javaslat dohánytermékekre vonatkozó részéről elmondta, a módosítás célja a fiatalkorúak védelme. A javaslat beemeli a hevítéses termékek fogalmát a jogi szabályozásba és meghatározza, hogy e termékek csak a dohánytermékek értékesítési helyén forgalmazhatók. Emellett adójogi szempontból is szabályozza a hevítésés termékek forgalmazását.

A KDNP a javaslatot támogatja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!