Juhász Hajnalka: A jogalkotási törvényben szereplő javaslatok a minőségi jogalkotás irányába tett lépésként értékelhetők

Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka azt mondta az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló hétfő esti általános vitán a parlamentben, hogy Magyarország és a kormány komolyan veszi a szerződésekből fakadó kötelezettségeit, ez tükröződik mind az öt javaslat szövegében és jogpolitikai céljaiban egyaránt.

Kiemelte: a kormány a tényeken, a szakmai egyeztetésen alapuló párbeszéd híve, a tárgyalásokon a megoldásra fókuszáltak. Összegzése szerint olyan konstruktív párbeszédre törekednek a bizottsággal, amelynek eredményeként a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat.

A jogalkotási törvényben szereplő javaslatok a minőségi jogalkotás irányába tett lépésként értékelhetők, a normaalkotási folyamatba kötelezően bevonnák a Központi Statisztikai Hivatalt.  

Kitért arra is, hogy kiegészülne a társadalmi részvételről szóló törvény azzal, hogy a hatálya alá tartozó jogszabálytervezeteknél a társadalmi egyeztetések aránya 90 százalék legyen. A KEHI évente nyilvános jelentést tesz közzé, hogy a társadalmi egyeztetés megtörtént-e vagy sem, és a hivatal ellenőrzési és szankcionálási jogot is kapna.

Juhász Hajnalka fontos elemként említette, hogy szigorítanák azokat az esetköröket, amelyeknél a társadalmi egyeztetés mellőzésére indokoltan lehet hivatkozni.

A büntető eljárásról szóló törvény módosításából kiemelte, hogy a közpénzek kezelésének törvényessége közös érdek, ezt érvényre juttatandó egy új eljárási mechanizmust, vádkorrekciós eljárást vezetnek be.