Juhász Hajnalka: Kiállunk a kárpátaljai magyarok jogainak visszaszerzése mellett

A KDNP kiáll a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett – mondta Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján. Juhász Hajnalka idézte a külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti parlamenti felszólalását és megerősítette: a magyar kormány továbbra is elkötelezett a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogai ügyében.

Juhász Hajnalka miniszteri biztos, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője

Jelezte: a KDNP egyetért azzal, hogy mindaddig blokkolni kell az Ukrajna-NATO tanácsüléseket, ameddig Ukrajna a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogait nem állítja vissza.

Százötvenezer magyar él Kárpátalján, ezért “150 ezer okunk van arra”, hogy a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett kiálljunk – hangoztatta Juhász Hajnalka, hozzátéve: nem többletjogokról, hanem a szerzett jogok visszaállításáról van szó. Hozzátette, hogy Kárpátalján több mint 70 magyar oktatási intézményt és 16 ezer diákot érint hátrányosan a kialakult helyzet.

Az ukrán külügyminiszter március 26-ai budapesti látogatása kapcsán kifejtette: a magyar kormány célja, hogy konstruktív párbeszédet kezdjen el, hiszen Magyarország számára a jószomszédi viszony helyreállítása kiemelten fontos, ahogyan az is, hogy továbbra is kiálljon Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Közölte: a KDNP azzal is egyetért, hogy fontos az ukrán nyelvi oktatás színvonalának emelése, hiszen ma heti hét órában tanulnak a magyar diákok ukránul, mégsem beszélik jól a nyelvet. Hangsúlyozta: nem zárja ki egymást a nemzeti kisebbségek oktatási, nyelvi jogainak védelme és az ukrán nyelv tanulása.