Juhász Hajnalka: A magyar kormány elment a falig Kárpátalja érdekében

Juhász Hajnalka, a Külügyi Bizottság kereszténydemokrata alelnöke volt a vendége a Karc FM Hangoló c. műsorának 2018. 10. 04-én. Juhász Hajnalka kifejtette: Magyarország és annak külügyminisztere diplomáciai harcot vívott a NATO-ban, EBESZ-ben és az Európa Tanácsban egyaránt.

A rendelkezésre álló valamennyi eszközzel élt a magyar kormány, így nemzetközi jogi szempontból már mindent megtett a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogaiért. A képviselő szerint a kérdés mostantól az, hogy hogyan lehet az ukrán kommunikációra jellemző, tényeket nélkülöző párbeszédet előmozdítani?

Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Külügyi Bizottság kereszténydemokrata alelnöke

Juhász Hajnalka ugyanis emlékeztetett: Kijev korábban aláírta és ratifikálta a két legfontosabb kisebbségekre vonatkozó nemzetközi egyezményt, melyeknek van ellenőrző monitoring-mechanizmusa az Európa Tanácsban, de a Velencei Bizottság ajánlásait is fontos betartani az ukrán oktatási törvény vonatkozásában.

Emellett a magyar fél konzekvensen ki fog tartani amellett, hogy szerzett jogokból nem engedhet. Juhász Hajnalka megjegyezte, hogy az ukrán kommunikáció ellenére Kijev részéről valójában továbbra sincs semmilyen jogi garancia, hogy a kárpátaljai magyarok a jövőben magyar nyelven tudjanak tanulni az 5. osztálytól kezdve is.

A jog vagy a kampány dönt a konzul sorsáról?

A Külügyi Bizottság alelnöke azt valószínűsíti, hogy a jövő évi ukrán választások miatt a nacionalista hangok még erősödni fognak, ennek egyik jele a magyar konzul kiutasításával fenyegető ukrán külügyminiszter nyilatkozata is. Juhász Hajnalka ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar konzul nem követett el semmilyen cselekedetet, amelyre hivatkozva Kijev kiutasíthatja. A képviselő megítélése szerint egyelőre jogi alapja sincs Kijevnek a kiutasításra. A beregszászi konzul ugyanis a munkáját végezte és semmilyen törvénysértést nem követett el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!