KDNP: Szigorú fellépés kell a „kamupártok” ellen

Vejkey Imre és Nacsa Lőrinc fejtette ki a KDNP álláspontját a választási törvények módosításáról szóló előterjesztés vitájában szerdán az Országgyűlésben.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője a választási tárgyú törvényeket módosító javaslat vitája szerdán a parlamentben kiemelte: „kamupártok” korábban is voltak, de szigorú fellépésre van szükség, hogy minél inkább visszaszorítsák ezeket. A 2006-os választáson 15 párt indult, és közülük négy ezer szavazatot sem kapott, és másik négy sem ért el ötezer szavazatot sem – idézte fel.

Arra az ellenzéki kifogásra, hogy miért most nyújtják be a tervezetet, közölte: nem a kormány határozza meg, mikor tör ki és ér véget egy világjárvány, a választási törvény módosítására viszont van határidő, most van erre lehetőség.

Nacsa Lőrinc

Úgy vélte, az ellenzék haragszik a szavazókra, amiért nem rájuk voksoltak az elmúlt választásokon. Az ellenzék azt a narratívát akarja felépíteni, hogy vagy ők nyernek egy választáson vagy csalás történt, mintha csak ők lennének a hatalom letéteményesei, ezért folyamatosan sértegetnek választói rétegeket – mutatott rá.

A képviselő szerint a módosítás segít a „kamupártok” elleni harcban, amit az ellenzék mindig is kért, listaállítás szabályainak szigorítása pedig abban segít, hogy csak az induljon a választáson, aki ezt komolyan gondolja.

Vejkey Imre (KDNP), az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke azt mondta: a világjárvány közepén is fontos, hogy megőrizzék az ország működőképességét, illetve, hogy a parlament ülésezzen és folytassa a munkáját.

A kormány a módosítást a „kamupártokkal” szemben terjesztette elő, és ha az ellenzéki frakcióval rendelkező baloldali pártok nem kamupártok, akkor az indítványt meg kellene szavazniuk – fogalmazott. Hozzátette, a jogszabály benyújtásakor a baloldalon azonnal elindult a hangulatkeltés.

Országos listát csak az a párt állíthatna, ami legalább ötven egyéni jelöltet indít – emlékeztetett. „Hazugságkampány” folyik arról, hogy a javaslat egy közös listára kényszerítené a baloldali pártokat, ugyanis azok, ha közös listát akarnak állítani, akár két külön listát is állíthatnak anélkül, hogy egyéni jelöltjeinek egymás ellen kellene elindulniuk – hangsúlyozta.

Vejkey Imre

A jogszabályt elemezve kiemelte, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításának egyik célja, hogy a jelöltek csak egy településen és a település fekvése szerinti megyében fogadhassanak el jelölést. Emellett senki ne lehessen egyszerre megyei listán jelölt és megyei jogú városban polgármesterjelölt – tette hozzá.

A listás országgyűlési jelöltek képviselőjelölti mentelmi joga a választási eredmény jogerőre emelkedéséig tart – emlékeztetett. Arra is kitért, hogy a szavazás megismétlése esetén a szavazatszámláló bizottságot le lehet cserélni.

Az átjelentkezési kérelmek megérkezésének határideje négyről kilenc napra emelkedik, a levélszavazás esetén pedig nem számít érvénytelenségi oknak, ha a választó a belső borítékot nem zárja le, vagy nem használja, de a külső boríték sértetlen – mutatott rá. A szavazás titkosságát az sem sérti majd, ha a szavazólapot a választó magáncélra lefényképezi – hívta fel a figyelmet. Vejkey Imre hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága januárban hozott ítéletet, amelyben a testület is kimondta, hogy ez a cselekedet nem sérti a választás tisztaságát.

Vejkey Imre közölte: nem a kormánypártok akarták a „kamupártokat”, ahogyan azt álságosan állítja az ellenzék, a kormánypártok a jog oldalán állnak és soha nem támogatták a visszaélést a joggal. A KDNP frakciója támogatja a jogszabály elfogadását – szögezte le a kereszténydemokrata honatya.    

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!