Keresztény kultúra nélkül nincs Európa és Magyarország

A Kereszténydemokrata Néppárt nevében Szászfalvi László szólalt fel szerdán napirend előtt az Országgyűlésben.

Szászfalvi László

 

Szászfalvi László (KDNP) napirend előtti felszólalásában szerdán emlékeztetett: keresztény kultúra nélkül nincs Európa és Magyarország. Hozzátette: ezt a keresztény kultúrát szeretnék nemcsak megőrizni, vállalni, hanem megvédeni minden rendelkezésre álló alkotmányos eszközzel. „Ez a keresztény kultúra olyan kipróbált múltbeli értékeket, szellemi, lelki, anyagi erőforrásokat jelent számunkra, amely garancia a megmaradásra és remény a jövendőre nézve” – fogalmazott.

Bírálta Tordai Bencét (Párbeszéd) hétfői parlamenti felszólalása miatt. Szerinte a képviselő „vulgármarxista pökhendiséggel, cinikusan” Jézusra hivatkozva kívánta pokolba a kormányoldalt, bibliai verseket vágott a kormánypártiak fejéhez lélektelenül. Nem ismeri a teológia tudományának kétszerkettőjét: „a Szentírásból nem mazsolázgatunk” – tette hozzá a civilben református lelkész képviselő. Közölte, Tordai Bence nem érti az idők szavát, ott ragadt a 20. században. De legyen neki hite, ateista meggyőződése szerint, mert a keresztény kultúra kereteibe ez is belefér – mondta.

Rétvári Bence

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a Himnusz is a Jóisten nevével kezdődik, ez is mutatja, hogy mennyire mélyen beleivódott a keresztény kultúra a magyarságba. Ebből is látszik, hogy a magyarságnak a kereszténység nemzetmegtartó erő – mondta.

A kereszténydemokrata államtitkár szerint Európában évtizedek óta az értékvesztést, identitáskeresést lehet látni, a keresztény kultúra iránytűként segíthet, hiszen újra meg kell fogalmazni, milyen kultúrájú a kontinens és Magyarország. Erre azért van szükség – folytatta –, mert egy óriási nagy veszély, a multikulturális, a kevert népességű társadalom „rúgta ránk az ajtót 2015-ben”. A kereszténység értékeit sorolva azt mondta, keresztényalapú a demokrácia, ha nem lett volna kereszténység Európában, a világon nem jött volna létre a mai értelemben vett jogállam és demokrácia.