Kerkai Jenő jezsuita szerzetesre, a település szülöttjére emlékeznek Csesztregen születésének 120. évfordulóján

A csesztregi Szent Móric Plébánia egyházközsége 2024-ben méltó módon kíván megemlékezni a település nagy szülöttéről, Kerkai Jenő jezsuita szerzetesről, a KALOT mozgalom megalapítójáról születésének 120. évfordulóján.

Kerkai

Fülöp Andrásaz esemény szervezője elmondta: a méltó emlékezés jegyében hirdetik meg a szervezők a Kerkai 120 Emlékévet, melynek megnyitója január 28-án Csesztregen lesz a 8.30 órakor kezdődő szentmisén, melyet dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsek mutat be Molnár Árpád plébánossal.

A szentmise után érsek atya a Kerkai Házban az Istenkeresés útjain című könyvét mutatja be, illetve kötetlen beszélgetésre hívják az érdeklődőket.

Fülöp András hozzátette: fontosnak érzi az egyházközség, hogy a jelen kor társadalmi kérdéseire, problémáira is hiteles válaszokat kapjunk. Különösen érdekes lehet Márfi Gyula tapasztalatain, könyvén keresztül egy történelmi áttekintést kapni Európa jövőjéről, a migrációban rejlő valós veszélyekről, minderről közösen gondolkodni.

Az emlékév széles körű összefogásban valósul meg, hiszen Csesztreg önkormányzata, a Kerkai Jenő Általános Iskola, a jezsuita rend, a KDNP Zala vármegyei csoportja, valamint a KÉSZ zalaegerszegi csoportja is támogatja az emlékévet.

Előadások, konferencia, zarándoklat

- Három szinten szervezünk programokat – tért rá az év rendezvényeire Fülöp András. - Lesznek események Csesztregen, illetve tervezünk vármegyei programokat, továbbá országos érdekeltségű eseményeket, mint a Kerkai Konferencia és Kerkai Esték.

Az emlékév eseményei mindenkihez és minden korosztályhoz szólnak.

Az ünnepélyes megnyitót követően Csesztregen február 16-án vetítéssel egybekötött előadást tart dr. Székelyhidi László professzor Afrika vallásosságáról.

Május 12-én ún. „Bibliai Kert” átadása lesz diákok közreműködésével a Kerkai Ház udvarán, ezzel is népszerűsítve a Szentírás olvasását.

Júliusban két hétre 30 kárpátaljai hadiárvát látnak vendégül Csesztregen.

Augusztus 30-án Szendi László plébános Börtönnapló című könyvét mutatják be.

Szeptember 7-én az egyházközség autóbuszos zarándoklatot szervez Celldömölkre a Mária búcsúba. Ezen 1950-ig minden évben három napos zarándoklatot tettek a csesztregi hívek.

Szeptember 22-én a búcsúi szentmisét Koronkai Zoltán jezsuita atya mutatja be, aki Kerkai Jenő életútjának kiváló ismerője és kutatója.

Október 18-án Doma Péter legújabb könyvét, A két ifjú című kötet ismerheti meg a közönség.

Novemberben Budapesten tartják a Kerkai Konferenciát.

Csesztregen november 4-10-ig kerül sor a Kerkai Hét rendezvényére és november 10-én a 8.30 órakor kezdődő szentmisén zárják az emlékévet.

A további tervezett programok közt szerepel még Kerkai Emléktúra Csesztreg körül a jelzett turistautakon.

Szeptember 21-én Zalaegerszegen hallgathat meg a közönség előadást Kerkai Jenő munkásságáról és a KALOT-ról Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes közreműködésével. Ugyancsak Zalaegerszegen az év folyamán köztéri alkotást állítanak Kerkai Jenő tiszteletére.

Kerkai Jenő szellemisége kerül előtérbe

- Az emlékévben Kerkai Jenő jelmondatára igyekszünk fordítani figyelmünket: „Krisztusibb embert, Életerős népet, Műveltebb falut, Önérzetes magyart!” – jelezte Fülöp András. - Láthatjuk, hogy a szocializmus és a jelen kor liberalizmusa micsoda károkat okozott az emberek lelkében, egymás közötti kapcsolatainkban. Lehet ez az esztendő a lelki megerősödés időszaka is imádságban, gyakori szentgyónásban, szentáldozásban - tette hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!