A Kormorán zenekar kapta a Duna-díjat - Semjén Zsolt laudációja

Online ünnepi műsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – közölte az MTVA Sajtóosztálya szerdán az MTI-vel. A Duna-díjat a Kormorán zenekar kapta, a tagokat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltatta a műsorban.

Az együttes majdnem 45 éves fennállása alatt nagyban hozzájárult a magyar zenei kultúra sokszínűségéhez azzal, hogy a népzenei elemeket ötvözi a nemzetközi rockzene stílusjegyeivel. Emellett sokat tesz a nemzeti összetartozásért, hiszen dalai határon átívelők, generációkat kötnek össze, hidat képeznek múlt és jelen közt – ez a közmédiának is a küldetése.

 

Az alábbiakban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes laudációja olvasható.

Nincs nehéz dolga a laudálónak a Duna-díj mai, ünnepélyes átadásán, hiszen ennek a díjnak az ethosza, lényege és célja teljesen egybeesik a díjazott ethoszával, lényegével és céljával.

Tisztelt Hölgyeim és Uram, Tisztelt Díjazott Művészek!

A Duna-díj különleges díj. Nem kizárólag szakmai, nem tudományos, és nem is tisztán csak művészeti elismerés, hanem több annál, ezért egyedi.

A Duna Televízió kuratóriuma olyan szervezeteknek és közéleti embereknek ítéli oda, akik sokat tettek a magyarságért. Az se zavarjon minket, ha egyesek gúnyolódnak – hallottunk már ilyet –, hogy magyarok magyarokat tüntetnek ki a magyarságukért. Lehet, hogy egy angol vagy egy német ezt nem egészen érti, de mi, magyarok, különösen Trianon centenáriumának évében nagyon is értjük.

Tisztelt Hölgyeim és Uram, Tisztelt Díjazott Művészek!

Azt hiszem, mégiscsak ellent kell mondanom magamnak, mert nehéz dolga van a laudálónak, ha a Kormorán együttesről akar beszélni. A szakma szeret kategóriákban gondolkodni. Mi is hát a Kormorán? Rock-, beat-zenekar? Folk-, népzenét, etno-rockot játszó együttes? Egyik sem, vagy inkább mindegyik. Zenéjükben fellelhetők az említett műfajok jellegzetes stílusjegyei anélkül, hogy elnyomnák egymást. Egyedi módon ötvözik a Kárpát-medence népzenéjének motívumait és a rockzenét. A hangszerek között az akusztikus népi és a rockzene elektronikus hangszerei is megtalálhatóak. Ez adja dalaik különös hangzásvilágát.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított, idén kilencedik alkalommal odaítélt Duna-díj átadásán, balról Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az MTVA Kunigunda útjai stúdiójában 2020. december 10-én. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A Kormorán együttes hivatalosan 1976-ban alakult, alapítója, és – szinte kimondani is sok – négy és fél évtized után is lelke, motorja Koltay Gergely.

Az évtizedek alatt persze sok zenész megfordult a Kormoránban, több mint harminc művész mondhatja el magáról, hogy tagja volt az együttesnek. A személyi változások a legkisebb zökkenő nélkül zajlottak, amelynek legfőbb oka a zenekar alapítójának rendíthetetlen küldetése. A Kormorán ma is az, ami volt, ugyanaz az egyedi hang jellemzi a kezdetektől fogva.

A mai együttes névsora a magyar-magyar összetartás eszméjének megélése a mindennapokban, hiszen hárman a tagok közül a történelmi Magyarországról jöttek: Vadkerti Imre gitáros-énekes a Felvidékről, Fehér Nóra énekes a Vajdaságból, Gáspár Álmos hegedűs pedig Erdélyből. A további tagok: Szűts István billentyűs hangszerek, Karácson Zsolt dob, Zsoldos Tamás basszusgitár, Szekeres Zoltán gitárok, valamint Koltay Sólyom és Koltay Gergely.

Egy ilyen hosszú és sikeres zenekari pályafutás eredményeit lehetetlen felsorolni. Fennállásuk óta több mint száznegyven albumot publikáltak Magyarországon és külföldön. Nagy sikerrel mutatták be rockoperáikat (A költő visszatért, A Megfeszítettet, a Honfoglalást) Magyarországon, Felvidéken, Erdélyben és Ausztráliában. Számos énekesnek, előadónak készítettek albumokat, többek között Deák Bill Gyulának és Varga Miklósnak. Verslemezeik közül kiemelkedik a Betlehemi királyok, mely több mint másfélmillió példányban kelt el.

Koltay GergelyA Duna-díjjal kitüntetett Kormorán zenekar alapítója és vezetője, Koltay Gergely Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, szövegíró átveszi a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított, idén kilencedik alkalommal odaítélt Duna-díjat az MTVA Kunigunda útjai stúdiójában 2020. december 10-én. Jobbról Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Koltay Gergely több filmhez is készített zenét (a Julianushoz, a Honfoglaláshoz, a Sacra Coronához), s a Kell még egy szó hatalmas sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy több százan dolgozták fel.

Minden zenekar életében a legfontosabb a találkozás a közönséggel, azaz a koncertek. Ennyi évtized alatt a Kormorán számtalan turnén vett részt itthon és külföldön egyaránt. Jártak Venezuelában, Kubában, Hollandiában, Németországban, Belgiumban, Dániában, Franciaországban. Ám ezeknél a turnéknál is fontosabb számukra a magyar közönséggel való találkozás. A zenekar koncertezett a mai Magyarországon kívül a Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban és a Kárpátalján is.

Mert

a Kormoránnál egy koncert nem csupán zenei és lelki élmény, hanem küldetésteljesítés is, amivel tisztában vannak – hiszen ezért csinálják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Művészt és előadót, alkotót és zenekart alig érhet nagyobb kitüntetés, mint az, amikor egyetlen sor után hallja a közönség énekét. Ha azt mondom: „Kell még egy szó”, máris folytatná a közönség: „mielőtt mennél”.

És bárhol kimondjuk magyarok előtt a refrént, hogy „Szállj, szállj sólyomszárnyán”, azonnal folytatják: „Három hegyen túl!”

A Kormorán rajongói ilyenkor már nemcsak énekelnek.

Ez az ének katarzis. Azért katarzis, mert magyar hitvallás!

Zeneileg nagyszerű, szövegében felemelő, előadásában tökéletes. Benne van az ezeréves nemzet büszkesége, benne a turul szárnyalása, az elrabolt hegyek fájdalma, és benne van a lényeg: az azért is megmaradás hitvallása.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!