Laptopokat kaptak a szobi idősek

A mindennapi életét könnyítheti meg 22 szobi nyugdíjasnak az a kormányzati program, amelynek keretében laptopot, internet-szolgáltatást és alapfokú informatikai oktatást biztosítanak. A milliárdos nagyságrendű programban országosan 5000 idős vesz részt. Az eszközöket Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője, valamint az Idősügyi Infokommunikációs Program felelőse, Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos adták át a szobiaknak.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője

Manapság az idős korosztálynak egyre fontosabbá válhat, hogy modern eszközöket használva tarthassanak kapcsolatot családjukkal, unokáikkal – mondta el Rétvári Bence. Az EMMI államtitkára beszámolt az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszáló programról, amelynek keretében Szobon 5 közfoglalkoztatott segíti a mindennapi használatban azt a 22 személyt, aki csatlakozott a programhoz. „Igazi nyitottság és vagányság nyugdíjasként belevágni az internetezésbe.” – mondta elismerően a jelenlévőknek az államtitkár. Hozzátette, bízik benne, hogy a szobi idősek élnek a lehetőséggel és a számítógépek használata a mindennapjaik részévé válik.

Jeneiné Rubovszky Csilla, az Idősügyi Infokommunikációs Program felelőse, Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, Ferencz Gyöngyi Szob polgármestere (b-j)

Rétvári Bence elmondta, az elmúlt időszakban több kormányzati döntés is született, amely a szobiak és a környékbeliek életét segíti. Ilyen az egészségház felújítására megszavazott közel 60 millió forintos kormányzati forrás, de hamarosan nyit az uszoda és külterületi utak is megújulnak.

Hozzátette: a kormány számára fontos, hogy az idősek minden támogatást megkapjanak, amely segíti a mindennapjaikat. Az idősek megbecsülése fontos feladat, amely nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul, így tavaly év végén a jogosultak nyugdíj prémiumban részesültek, valamint minden nyugdíjas 10 ezer forint Erzsébet utalványt is kapott. Emellett a napokban mintegy 2,7 millió nyugdíjashoz érkezik meg a 3 százalékkal megemelt nyugdíj.

Jeneiné Rubovszky Csilla, az Idősügyi Infokommunikációs Program felelőse

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla elmondta, Magyarországon – az európai országokhoz hasonlóan – az egyik legjelentősebb társadalmi kihívás az elöregedés: a lakosság közel 4,5%-a, mintegy 430 ezer ember 80 év feletti, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-ig két és félszeresére nő. Az ebben rejlő problémakör nemcsak a szociálisan és egészségügyileg rászorulókat, hanem az idős korosztály túlnyomó többségét is érinti.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője

A miniszteri biztos kiemelte, a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak az idősek életminőségének javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez, továbbá új munkahelyek létrehozásához.

A rendezvényen Ferencz Gyöngyi Szob polgármestere a helyiek nevében köszönetét fejezte ki a lehetőségért. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!