Latorcai Csaba: A jövő az együttműködésben van

A jövő az együttműködésben van, Európa és benne Magyarország felemelkedését a békében, az összefogásban és az értékteremtő munkában hívő közösségek érhetik el – mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető alelnöke pénteken a Békés vármegyei Gerendáson, amely száz éve kapott önálló települési rangot.

LatorcaiLatorcai Csaba a centenáriumi emléktábla-avató ünnepségen kifejtette, a magyar területfejlesztés legnagyobb kihívása a város és a vidék kiegyensúlyozott fejlesztése.

A helyi igényeket figyelembe véve, a térségben élőkkel együttműködve szeretnék elérni azt a célt, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb országának egyike legyen”

– mondta az államtitkár.

Célunk, hogy a vidéki élet ne életminőségek közti választást jelentsen, hanem egy életstílus melletti döntést – hangsúlyozta.

Kifejtette, a magyar uniós elnökség jelmondata az, „Tegyük naggyá Európát”, ennek érdekében hétpontos programot fogalmaztak meg, amelynek egyik fő prioritása a kohéziós politika. Az ugyanis kulcsfontosságú a térségek közti különbségek csökkentésében, a fenntartható gazdaságfejlesztésben.

Latorcai Csaba elmondta, Gerendás fejlesztéséhez az elmúlt években a kormány 1,2 milliárd forinttal járult hozzá, egyebek mellett energetikailag korszerűsítették az általános iskolát, a polgármesteri hivatalt, a művelődési és egészségházat; Csorvás és Gerendás között hat kilométer hosszon kerékpárút épült; fejlesztették a humán szolgáltatásokat is.

Micsoda tenni akarás, micsoda innovativitás jellemezte a gerendási ősöket, akik 1924-ben kiharcolták, hogy önálló, virágzó település legyen a község, majd ahol néhány évvel később, 1931-ben az országban elsőként épült betonút”

– jegyezte meg az államtitkár.

A mintegy ezer lakosú községben pénteken kezdődött a 13. Hársfafesztivál. Ennek kapcsán Latorcai Csaba elmondta, a hársfa a magyar néphagyomány és néptörténet egyik legfontosabb fafaja, hangszeralapanyag, a középkorban szent faként ábrázolták, a virágából főzött teát álmatlanság és megfázás ellen használták az ő gyerekkorában is.

Minden nemzet és település életében vannak az összetartozást erősítő ünnepek, események; a mai is egy identitáserősítő ünnep"

– jelentette ki.

A község idén február 15-én ünnepelte önálló közigazgatással rendelkezésének századik évfordulóját. Ennek apropóján avatta fel az Apponyi Albert Közművelődési Intézmény falán a centenáriumi emléktáblát Latorcai Csaba és Lengyel Zsolt András (Fidesz-KDNP) polgármester, aki októberig vezeti a községet.

Az évforduló alkalmából rajzversenyt hirdettek és a település elmúlt száz évét felölelő fotókiállítás nyílt a művelődési házban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!