Latorcai Csaba: Tort ül Nyugat-Európában a halál kultúrája

„Tort ül Nyugat-Európában a halál kultúrája” – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára Máriapócson, a Kossuth-téri kereszt csütörtöki felszentelési ünnepségén.

Latorcai

Úgy fogalmazott, a keresztény értékrendet a tengeren túlról importált eltörlés kultúrája és a genderideológia váltja fel szép lassan, valláspótlékként.

Az államtitkár hangsúlyozta, Nyugat-Európában eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, keresztény hitükért embereket hurcolnak meg. Mindeközben Magyarországon közösen, összefogással a kormány megújítja a kereszteket és felújítja a templomokat, határon innen és túl – tette hozzá.

Mindezt úgy teszik, hogy a „kereszténység ma már a világon a legüldözöttebb vallás”, Keleten és Nyugaton is a politika legmagasabb szintjein érzékelhető a vallásukat gyakorlókkal szembeni ellenérzés, ellenséges érzület – emelte ki Latorcai Csaba.

A jelenlegi „cselekvésre és hitvallásra sürgető időben” még inkább igaz, hogy a kereszt nem csupán vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális és fizikai értelemben is vett igazodási pont, melynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében, megmaradt és szellemi, lelki értelemben is egyaránt gazdagodott és gazdagodik a mai napig.

Latorcai Csaba leszögezte,

ma keresztény értékeink megőrzése a tét, és keresztényi kötelességünk kiállni évezredes kultúránkért, életmódunkért, családjainkért, gyermekeinkért és határon túli nemzetrészeink jogaiért.

Ezért fontos, hogy a világ kihívásaira határozott, a nemzet jövőjét pozitívan befolyásoló válaszokat adjunk, melyek megerősítik szellemi, anyagi és jogi értelemben is Magyarország szuverenitását és függetlenségét – mondta.

Az államtitkár arra kérte a résztvevőket és Máriapócs polgárait, véleményükkel támogassák a kormány munkáját, hogy az eredményes nemzeti konzultációval „kellő súllyal” tudják képviselni az ország érdekeit.

Latorcai Csaba elmondta,

a kormány célja az, hogy minden fejlesztés, korszerűsítés, amely az elmúlt mintegy másfél évtizedben megtörtént és a jövőben is megtörténik, a jövőt szolgálja.

Hozzátette, a helyi igényeken alapuló fejlesztések hatékonyabb és koncentráltabb megvalósítását szolgálja a készülő területfejlesztési törvény is, egyrészt egy új területfejlesztési koncepció megalkotásával, a vármegyék és a vármegyei önkormányzatok partnerségével, ehhez a kormány biztosítja a finanszírozási hátteret mind az európai uniós, mind a magyar költségvetésen keresztül, emellett megadja a szükséges támogató intézményrendszert is.

Kiemelte, ezzel a kormány azt szeretné elérni, hogy városban vagy vidéken élni ne életminőségek közötti különbséget, hanem életstílus melletti választást jelentsen.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője ünnepi beszédében úgy fogalmazott, mindennapjaink részét képezi az, hogy az egyházi örökségünkről gondoskodjunk. Az országban és Kárpát-medencében templomok újulnak és épülnek meg, emellett mindennapos az egyházi intézmények és közösségi terek felújítása is - mondta.

Román István, a vármegyei kormányhivatal főispánja köszöntőjében arról beszélt, akik keresztet újítanak fel és állítanak, azok azt szeretnék, hogy igaz hittel élhessenek, és szeretnék megtenni a „szent és igaz parancsolatot”.

Papp Bertalan (Fidesz-KDNP), Máriapócs polgármestere beszédében elmondta, a városban jelenleg tizenkilenc kereszt van, ebből nyolcat közös összefogással újítottak meg.

Kiss András, a vármegyei közgyűlés tagja beszédében köszönetet mondott a kormánynak azért, hogy a nyolc kereszt megújulhatott Máriapócson, a ruszin nemzetiségi önkormányzat, a Hierotheosz Egyesület és a városi önkormányzat együttműködésével.

A köszöntők után Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök megáldotta a keresztet.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!