Latorcai János: A képviselő szavaz, nem a kártyája

Keményen bírálta a kormány ellen tüntetőket a parlament alelnöke, aki múlt hét szerdán csak a képviselői helyéről tudta levezetni az ülést. A botrányos napról és tüntetésekről is kérdeztük Latorcai Jánost.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmány elnöke a Hír TV műsorában 2018.12.17-én

Groteszk módon azt mondhatnám, a képviselő szavaz az Országgyűlésben és nem a kártyája, reagálta röviden Latorcai János azokra az ellenzéki sérelmekre, hogy a múlt szerdai ülésnapon, amely után tüntetések kirobbantak, hogy kártya nélkül is szavazni tudtak a parlamentben. „Amikor a Háznak a felújítása volt, akkor a felsőház étteremben üléseztünk, a felsőházi ülésteremnek olyan a kialakítása, hogy abba egyáltalán nem használható kártya, érdekes módon, senkinek nem volt vele problémája” – fogalmazott Latorcai János, hozzátéve: egyértelműen azonosítható felvételek alapján, hogy ki volt a helyén.

Az Országgyűlés alelnöke szerint hozzá kell nyúlni a házszabályhoz, „bármennyire szomorú, az írott és íratlan törvények, ahogy mondani szoktuk az illemtanra, ezek az utóbbi időben sajnos nincsenek jelen a Ház hétköznapjaiban. Olyan, de olyan mélyre süllyedt a közbeszéd szintje a parlamentben, amelyik, úgy gondolom a társadalom számára is már visszatetszést jelent” – tette hozzá.