Latorcai János: nem elég csak magunkat megvédeni

Egy nemzetnek ideálok kellenek, akik haláluk után is továbbélnek a közösség emlékezetében – mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke Kövér László házelnök szavait tolmácsolva a Mátyás király-emlékév alkalmából a Parlamentben tartott emlékülésen szerdán.

Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke (j) a Mátyás király, az államférfi és törvényhozó címmel a Mátyás-emlékév kapcsán tartott emlékülésen az Országházban 2018. március 7-én. Mellette Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézt igazgatója, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gaál Gergely (KDNP) országgyűlési képviselő (b-j). (Fotó: Váli Miklós)

Európa a 15. században is megosztott volt, vezetői akkor is csak a saját érdekeiket nézték és nem törődtek a kontinenst fenyegető török veszéllyel. Mátyásnak hamar meg kellett tanulnia, hogy csak magára és országára számíthat, ha meg akarja védeni a hazát. Erőforrásokat kell gyűjtenie és ehhez konfliktusokat kell vállalnia. A helyzet alapvetően azóta sem változott – mondta az alelnök.

Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke (Fotó: Váli Miklós)

Építkezni kell, ehhez erős alapokra van szükség, amit pedig az identitás, önérzet adhat, mely a múltban gyökeredzik, de a jövőbe tekint – hangsúlyozta Latorcai János.

Gaal Gergely, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testület elnöke (Fotó: Váli Miklós)

Hozzátette: „ha meg akarunk maradni" magyarnak és kereszténynek a Kárpát-medencében, akkor stabil értékeken alapuló szövetségre van szükség és olyan Országgyűlésre, amely nem hajt fejet a Nyugat ostoba döntései előtt. „Nem elég csak magunkat megvédeni", az EU-t is meg kell – jegyezte meg.

Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója (Fotó: Váli Miklós)

Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója előadásában azt emelte ki: Hunyadi Mátyás után egy újabb Hunyadira lett volna szükség, de nem volt, aki továbbvigye az erős kezű és igazságos uralkodást.

Mátyás nemcsak meghozta, de betartotta és betartatta a törvényeket, a korabeli nagyhatalmaknak pedig egyenrangú partnere tudott lenni – tette hozzá a szakember.

Lomnici Zoltán, a rendezvény levezető elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke (Fotó: Váli Miklós)

Lomnici Zoltán, a rendezvény levezető elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy Mátyás király üzenete a nemzet megmaradása szempontjából kulcsfontosságú. Az emlékév nem öncélú múltba révedés, a rend, az erő és az összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet – mondta.

(Fotó: Váli Miklós)

Hunyadi Mátyás 575 éve, 1443-ban született és 560 éve, 1458-ban lépett trónra. Az emlékév fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A szerdai rendezvény fővédnöke Kövér László volt, és az Országgyűlés, illetve a Pro Patria Egyesület szervezte az Emberi Méltóság Tanácsának közreműködésével.

Az emlékülésen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg!