Már több mint tízezer tehetséges fiatalt támogatott az Új Nemzeti Kiválóság Program

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2021. évi pályázatain mintegy kétezer nyertes részesül ösztöndíjban közel 4 milliárd forint értékben, a 2016 óta sikerrel futó program így összesen már több mint 10 ezer ösztöndíjast támogatott – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a tárca közleményében.

Schanda Tamás felhívta a figyelmet, hogy az ITM szakmai támogatásával hatodik alkalommal megvalósuló program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését.

Schanda TamásSchanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, a KDNP alelnöke

A pályázatokkal lehetőséget teremtünk a fiatalok elindulásához a tudományos és művészeti pályán, választott hivatásuk melletti tartós elköteleződésüket bátorítjuk. Magyarország jövőjét közösen kell formálnunk a felsőoktatásban tanulókkal, a fiatal egyetemi oktatókkal és kutatókkal. Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai őket támogatják sokszínű tevékenységeikben, kiszámítható feltételeket biztosítva eredményes működésükhöz”

– fogalmazott Schanda Tamás.

A 2021/2022-es tanévre meghirdetett felhívásokra összesen 4285 pályázat érkezett a programban részt vevő 24 felsőoktatási intézményhez. A benyújtott pályázatok intézményi értékelése alapján, az ITM jóváhagyásával 1872 pályázó részesülhet ösztöndíjban. Az összesen közel 4 milliárd forint megítélt forrás az ösztöndíjak mellett a felsőoktatási intézmények saját kutatási-működési támogatásában hasznosul.