Megemlékezés a pozsonyi csata 1117. évfordulóján, Zalaegerszegen

A magyarság első nemzetmentő megpróbáltatása volt, amely akadályt Árpádnak és csapatának sikerült vennie – mondta Császár Zoltán, a KDNP Zala vármegyei elnöke a pozsonyi csata 1117. évfordulója alkalmából a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete által rendezett szombati megemlékező ünnepségen, a zalai vármegyeszékhelyen.

Zala

A KDNP Zala megyei választmánya, valamint a Pro Civitate Dei Egyesület elnöke úgy fogalmazott, a 907-ben elvetni kívánt kő szegletkővé vált, mert a magyarság évezred óta tagja az európai népek közösségének a Kárpát-medencében. A pozsonyi csatára utalva azt mondta, ha a bajorok szándéka, miszerint a magyarokat meg kell semmisíteni, sikerült volna, az európai népek sorsa másképpen is alakulhatott volna.

Magyarországnak azóta is küldetése van Európában. A magyarság napjainkban is hajlandó az Európa és a világ előtt álló kihívásokat kezelni. Ez a szerepvállalás olyan örökség, amit 1117 éve magunkénak vallhatunk és magunkkal hordunk a továbbiakban is”

– hangsúlyozta Császár Zoltán.

ZalaPaál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke azt mondta, ma a 907. július 3-7-e között lezajlott dicsőséges pozsonyi csatára emlékezünk. A 40 ezer hős magyar harcosra, akik az ellenük felállított több mint százezres német–bajor vezetésű európai sereget nem csupán legyőzték, de meg is semmisítették.

– Büszkének kell lennünk arra, hogy különleges jellemű nép vagyunk. A hazug Nyugatot több száz éven át védtük a keleti veszedelmektől, akik hála helyett a kipusztítás szándékával viszonozták ezt. Ez ma is így van, hazánknak most is honvédelmi harcot kell folytatnia – szögezte le.

ZalaIllés Csaba, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Szervezetének elnöke vezette le a megemlékezést, ami a Baross ligeti emlékműnél koszorúzással ért véget. Többek között koszorút helyezett el Balaicz Zoltán polgármester, valamint Paál István elnök és Tóth Árpád alelnök.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!