Meglepne, ha Márki-Zay mozgalmát felvenné a Néppárt - Hölvényi György a Mandinernek

Sajtóértesülések szerint Márki-Zay Péter a héten találkozik az Európai Néppárt két vezetőjével, Manfred Weberrel és Donald Tuskkal. A Néppárt EP-frakciójának egyetlen magyar tagja, a KNDP-s Hölvényi György nem tud erről, de arról sem, hogy lenne realitása a Mindenki Magyarországa Mozgalom néppárti csatlakozásának. Az EP-képviselő a napokban tért haza Ruandából, egy hónapja pedig megfigyelőként vett részt az iraki választásokon. Hogyan tud segíteni az EU Afrikán? És lehet-e változás az unió migrációs politikájában? A Mandiner interjúja.

Márki-Zay Péter sajtóértesülések szerint rövidesen találkozhat Manfred Weberrel és Donald Tuskkal. Meglepné, ha a Fidesz helyére a Mindenki Magyarországa Mozgalom belépne az Európai Néppártba és annak EP-frakciójába?

Azt, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom szívesen belépne a Néppártba, azt elhiszem, de az

nagyon meglepne, ha ezt a mozgalmat az EPP méltónak találná arra, hogy felvegye a tagjai közé.

A kérdés azonban szerintem nem aktuális.

Ha ez mégis így lenne, nem okozna az európai kereszténydemokrata pártszövetségnek ideológiai, politikai problémát az, hogy Márki-Zay egy baloldali-liberális többségű ellenzék miniszterelnök-jelöltje?

Olyan alapvető politikai, életszemléletbeli, ideológiai különbség van a magyarországi ellenzék és még a jelenlegi Európai Néppárt között is, ami nem gondolom, hogy feloldható lenne.

Hölvényi György

Az ellenzéki előválasztást követő brüsszeli néppárti frakcióülésen Manfred Weber állítólag méltatóan beszélt Márki-Zay győzelméről. Ott volt ezen a zárt ülésen? Valóban ebben a hangnemben beszéltek?

Ott voltam.

Weber úr egyszerűen, tényszerűen közölte a hírt.

Semmilyen érzelmet nem mutatott ezzel kapcsolatban, nem nyilvánított véleményt, csupán érdekességként említette a magyarországi fejleményt.

A KDNP a Fidesz szövetségeseként kormánypárt, ugyanakkor az EPP tagja, jelenleg ön az EPP EP-frakciójának az egyetlen magyar képviselője. Ha a kormányváltást akaró MMM EPP-tag lesz, nem lesz ellentmondásos a helyzet az ön számára?

Harmadszorra is azt tudom válaszolni, amit elsőre. A kérdés egyelőre nincs napirenden, nincs semmi aktualitása, így nincs értelme ilyen fejtegetésekbe bocsátkozni. Azok a Márki-Zay Pétert segítő sajtóorgánumok vetették csak fel a témát, akik igyekeznek tematizálni a Néppárt körüli ügyeket.

A cikk folytatásáért kattintson.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!