Megnyitották a nürnbergi magyar konzulátust

Bajorországban körülbelül 100 ezer, Nürnbergben és környékén pedig 12 ezer magyar él. Ők a jövőben már nemcsak a müncheni főkonzulátuson, hanem Nürnbergben is megkapnak minden szükséges segítséget ügyeik intézéséhez.

Pénteken hivatalosan megnyitották a nürnbergi magyar konzulátust, az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselő csoportját Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes képviselte.

Megbeszélés Florian Herrmann bajor államminiszterrel  (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese és Florian Herrmann bajor államminiszter)

Bajorország Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere, és a német tartományok közül innen származik a második legtöbb magyarországi beruházó. Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta: a magyar-bajor együttműködésnek fontos szerepe van Magyarország számára a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra terén. Az eddigi szoros együttműködés hatékonyságát biztosítandó Magyarország úgy döntött, hogy Németország tartományai közül elsőként Bajorországban nyitja meg második képviseletét. Azt várjuk, hogy az új konzulátus működése erősítse a gazdasági, kulturális és emberek közötti kapcsolatokat Magyarország és Bajorország, illetve Nürnberg és térsége között.

A nürnbergi konzulátus ünnepi felszentelése és megnyitása (Petzold-Fekete Ivett református lelkész, Franz Stemper katolikus pap, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Siegfried Axtmann tiszteletbeli konzul, Györkös Péter nagykövet és Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese)

Bajorország és Magyarország esetében a legstabilabb alapot az emberek közötti kapcsolatok jelentik, és ennek ékes példái az oktatási együttműködések. Szijjártó Péter megköszönte, hogy Bajorország folyamatos támogatást nyújt az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek, és jelezte: egy friss döntés értelmében Magyarországon is létrejöhet a teljes német oktatási vertikum, a bölcsődétől az egyetemi mesterképzésig. A miniszter egyúttal rámutatott, hogy Bajorországot és Magyarországot 113 testvérvárosi és 58 iskolai partnerkapcsolat köti össze.