Merán Fülöp vadász, író életműkiállítása nyílt meg Csákberényben

Megnyílt gróf Merán Fülöp vadász, sportlövő, író életműkiállítása a nevét viselő vadászati és erdészeti múzeumban, a Fejér megyei Csákberényben.

Kiállítás-megnyitó

A Mindig csak hazatértem című tárlat keddi megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke hangsúlyozta, hogy a vadászíró a legnehezebb körülmények között is megmaradt magyarnak. Mint mondta, Merán Fülöp példát mutatott magyarságból, kereszténységből és emberi tartásból.

A kereszténydemokrata pártelnök rámutatott: Merán könyveiből Csákberény és Fejér megye 20. századi történelme kiválóan megismerhető, ráadásul nemcsak a száraz tényekre koncentrált, hanem a miliőt is képes volt visszaadni.

Kiállítás-megnyitó

Semjén Zsolt felidézte, hogy gróf Merán Fülöp stájerországi kiállítását bezárták, élete nagy műve nem maradt fenn Ausztriában. Ezért vágyott rá, hogy gyűjteménye ne egy raktárban végezze, hanem ott legyen látható, ahová ő ezer szállal kötődött, így kijelenthető: "Merán Fülöp most tért haza".

Philipp Meran, a gróf unokaöccse nagy örömnek nevezte, hogy létrejött a kiállítás, amellyel Merán Fülöp álma vált valóra. Megjegyezte, hogy "olyan, mintha nagybátyám szobájában állnék".

Kiállítás-megnyitó

Megemlítette, hogy a család többi tagjával ellentétben nagybátyja sohasem szakította meg a kapcsolatot Magyarországgal és a magyar emberekkel, "a szíve mindig itthon maradt". Köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért, mert befogadták az életművet és a gyűjtemény méltó helyére kerülhetett.

Vécsei László polgármester elmondta, hogy a kiállítás négy részből áll: a család története mellett a vadászati hagyaték egy része látható, emellett Merán Fülöp írói munkásságának emlékei, valamint sportlövőként szerzett érmei tekinthetők meg.

Kiállítás-megnyitó

Jelezte, hogy a kiállításmegnyitóval a munka nem ért véget, mert naplói, kéziratai, versei még feldolgozásra várnak.