Mihálffy Béla: Azon dolgozunk, hogy Szeged és a Homokhátság fejlődjön

A nyár végével ismét beindul a nagyüzem a politikában. Szeptemberben már ülésezik a parlament, jövő júniusban ismét választások lesznek. Mihálffy Bélával, Szeged és a Homokhátság KDNP-s országgyűlési képviselőjével a mögöttünk hagyott időszak értékelése mellett már az elkövetkező hónapok feladatairól is beszélgetett a szegedma.hu.

– Mozgalmasan telt a nyár Szegeden, és a Homokhátságon. Rengeteg olyan beruházás érkezett, ami mögött több hónapos előkészítő munka volt. Elégedett az eredményekkel?

– Júniusban megérkeztek kormányzati támogatásból a Zöld busz program új autóbuszai. Ez a nyolc autóbusz már forgalomba is állt Szegeden. A Volánbusz is új járműveket kapott amelyek ma már a térségben lakók kényelmes utazását szolgálják. Befejeződött a Homokhátságon az internethálózat fejlesztése, ami 800 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg.

Örömmel látom, hogy ezek a fejlesztések a térség lakóinak mindennapjait teszik könnyebbé.

Emellett megkezdődött 9,5 milliárd forintból az ELI körüli Science Park közmű és úthálózat fejlesztése ami ösztönzőleg hat majd a vállalkozások betelepülsre.

Mihálffy– Hatékonynak érzi azt a segítséget amit a kormányzat nyújt a térségnek?

– A magyar kormány többször is bizonyította az elmúlt hónapokban, hogy a szegediek és a szegedi önkormányzat mellett áll. Több alkalommal is rezsitámogatással segítette a várost, hogy az működőképes maradjon. Az év elején a kormány támogatást adott az önkormányzatoknak, Szeged, a tízezer fő feletti települések közötti sorban a harmadik legnagyobb összeget, 1,3 milliárd forint közvetlen kormányzati támogatást kapott, de emellett több alkalommal több száz millió forint érkezett az önkormányzathoz, például a Tiszavirág Sportuszoda nyitva tartásának biztosítására. Ezeknek a támogatásoknak hatását a szegediek és a szegedi családok érezhették. De igaz ez a Homokhátság településire is. Folyamatosan kapcsolatban vagyok a polgármesterekkel és az látszik, hogy az önkormányzatok jó kezekben vannak és felelős gazdálkodással meg tudják oldani a mindennapokat, a költségvetést egyensúlyban tudják tartani.

Természetesen ahogy eddig, úgy jövőben is, ha nem várt nehézségek adódnak, számíthatnak a segítségemre.

A béke pártján

Mihálffy Béla úgy gondolja, hogy egyértelműen látszik, hogy béke kell ahhoz, hogy a gyazdasági nehézségek megszűnjenek. Egyre többen állnak a béke pártján, de még mindig sokan vannak a háborúpártiak. – Alapvetően kijelenthető, hogy a baloldali, ellenzéki politikusok azok, akiktől háborúpárti megnyilvánulásokat hallok. A szegedi emberek egyértelműen békét akarnak. Bízom benne, hogy a háborúpárti politikusok, a politikai érdekeket félretéve azon dolgoznak a jövőben, amit a magyarok többsége szeretne, hogy béke legyen Európában és Ukrajnában. Ez a magyarok érdeke is-fejtette ki.

– Évtizedek óta jogos igénye a szegedieknek, hogy megépüljön a harmadik híd. Néhány hete egy hivatalos oldal indult, ahol nyomon követhetik a projekt alakulását. Miért volt szükség erre a lépésre?

– Azért tartottuk fontosnak egy tájékoztató honlap elindítását, hogy legyen egy olyan oldal, ahol a mindenki hiteles forrásból tud tájékozódni és információhoz jutni a harmadik híddal kapcsolatban. Nagyon sok médiában félinformáció és álhír terjed a projektről. Ezt megakadályozva a tervezőkkel, a hatóságokkal és a minisztériummal az a döntés született, hogy egy tájékoztató oldal induljon.

A balliberális erők Szegeden csak kárognak, ezzel szemben mi nap, mint nap azon dolgozunk, hogy megvalósuljon a harmadik híd.

Bizakodó vagyok, sőt azt gondolom, hogy soha ilyen jól nem állt a harmadik híd projektje. A tervezési munka folyamatos, jövő őszre elkészülnek az engedélyezett tervek. A szegedi városvezetőknek és az országgyűlési képviselőknek most az a feladatuk, hogy megszerezzék a forrást az építkezéshez.

– Nyáron az ellenzék tanárhiánnyal és az oktatás ellehetetlenülésével riogatta az embereket. Valós félelmek ezek a térségben?

– Szülők kerestek meg hasonló kérdésekkel, éppen ezért egyeztettem a szegedi tankerületi központ igazgatójával. Megnyugtató választ kaptam, Szegeden és a Homokhátságon is felkészültek a tanévkezdésre, és rendben, biztonságban, hiánytalanul el tudják végezni a feladatukat.

Rendkívül káros az az aknamunka, amit a balliberális oldal végez ebben az oktási ügyekben, mert alaptalanul bizonytalanítják el a szülőket.

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a családoknak könnyebb volt idén is a tanévkezdés, és működik az oktatás. Persze fejlődni mindig lehet és kell, így például a kormányzattal összhangban én is támogatom a pedagógusok mielőbbi béremelését, aminek a feltétele az uniós pénzek érkezése.

– A napokban lemondott a szegedi Fideszben vállalt tisztségeiről Bartók Csaba. Hogyan fogadta a hírt?
– Ez Csaba döntése volt. Két országgyűlési választás, egy önkormányzati és Európa Parlamenti választás van mögötte, köszönjük a munkáját és a döntését tiszteletben tartjuk. A megüresedett választókerületi pozícióról a pártszövetség elnöke hoz majd döntést.

Mihálffy– Mit hoz az ősz, milyen feladatok vannak Ön előtt?

– Forró ősz lesz sok munkával ami reményeim szerint sikerekkel, eredményekkel zárul majd. Azon dolgozunk, hogy a térség, Szeged és a Homokhátság fejlődjön. Az aktuális feladatokról folyamatosan egyeztetünk a polgármesterekkel, ezek megoldását a kormányzati szereplőkkel, a minisztériumokkal együttműködve készítjük elő.

Biztos vagyok benne, hogy a kitartó és folyamatos közös munkának a korábbiakhoz hasonlóan eredménye lesz.

– Bár még messzinek tűnhet, de jövő júniusban választások lesznek. Ez milyen feladatokat ad?

– A kampány jövő tavasszal indul, de a felkészülés rövidesen elkezdődik. A legfontosabb feladatunk az, hogy olyan polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket kérjünk fel, akiket a szegediek hitelesnek és rátermettnek éreznek és gondolnak a képviseletükre. Szeretnénk, ha a felkért jelöltek terveit mielőbb megismernék a választók, hogy júniusban felelős döntést tudjanak hozni.

– Van már polgármesterjelöltje a jobboldalnak Szegeden?

 Én már látok rátermett embert a feladatra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!