Nacsa Lőrinc: A kormánypártoknak a magyar emberek egészsége az első

A külgazdasági és külügyminiszter járvány elleni védekezésről tartott beszámolójával kezdődött meg az Országgyűlés hétfői ülése.

Külügyminiszter: a kormány kötelessége, hogy mielőbb biztosítsa a biztonságos és hatékony vakcinát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában kijelentette: az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz.

A tárcavezető hangsúlyozta: az oltóanyaggal kapcsolatban sok álhír látott napvilágot az elmúlt időben.

Szijjártó PéterSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt beszélt hétfőn a parlamentben (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni, a magyar hatóságok döntenek arról, hogy mely oltóanyag biztonságos, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem – tette hozzá.

Megjegyezte: a kormánynak kötelessége a világban zajló valamennyi oltóanyag-fejlesztésen rajta tartani a szemét. Kifejtette: tőlünk Nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Ezek is a megfelelő engedélyezési folyamatok után kerülhetnek piacra, nagy mennyiségű szállításra e projektek esetében a tavaszi hónapokban lehet számítani – mondta.

Emlékeztetett:

az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis,

hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat. Közölte: Kínában és Izraelben is folyik vakcinafejlesztés, a konzultáció folyamatos ezek ügyében is.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy olyan gyógyszerek is érkeztek Magyarországra, amelyeket azoknak adhatnak, akiknek már tüneteik vannak. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerekből eddig 1,8 millió jött Kínából, a következő egymilliós adag pedig kedden érkezik. Japánból a hétvégén jött egy egymilliós szállítmány, így összesen már kétmillió tabletta jött az országból – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer el tudja látni az egyre növekvő számú fertőzöttet, az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A miniszter egyúttal köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és mindenkinek, aki támogatja a munkájukat.

 

KDNP: A kormánypártoknak a magyar emberek egészsége az első

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője a külügyminiszteri tájékoztatására válaszul emlékeztetett: a kormánypártoknak a magyar emberek egészsége az első, míg az ellenzéknek a politikacsinálás, még a vakcinából is politikai kérdést csinálnak.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Szerinte nem segítenek a védekezésben az ellenzék által terjesztett álhírek, ezekkel kapcsolatban a Jobbikot és „a magyar politika doktor Gödényét, Tordai Bencét” emelte ki. Elmondta, minden lehetséges forrással tárgyalnak a vakcinabeszerzésről. Rögzítette, hogy a vakcina engedélyhez és a lehető legnagyobb biztonsághoz kötött kérdés.

Azt javasolta a Párbeszédnek, kérdezzék meg a főpolgármesterüket, hogyan lehet, hogy a BKK busztenderét egy „vörös báró” nyerte. Kitért arra is, hogy a tavalyi évhez képest az év első tíz hónapjában a budapesti bevételek 99 százaléka beérkezett.

 

Fidesz: a vakcina nem politikai, hanem járványügyi kérdés

Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt tudakolta, mi értelme van annak, hogy az ellenzék támadja a vakcinát. Szerinte az, hogy elbizonytalanítsák az embereket, így egyre kevesebb ember fog abban bízni, kevesen adatják be, és elhúzódik a járvány. Ezzel kockáztatják a magyarok egészségét, ráadásul minden járványban eltöltött nap rosszat tesz a gazdaságnak – közölte. Hozzátette: a baloldalnak az a jó, ami a magyar nemzetnek rossz.

Szerinte a járványügyi szakemberek tájékoztatása alapján az emberek majd eldöntik, melyik vakcinával akarják beoltatni magukat.

Selmeczi GabriellaSelmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Nem az számít, milyen nemzetiségű a vakcina, az számít, milyen eredményeket produkál – hangsúlyozta. Rögzítette: csak olyan oltóanyag lesz a lakosság számára elérhető, amely hatásos és biztonságos. Úgy összegzett,

a vakcina nem politikai, hanem egészségügyi, járványügyi kérdés, aki politikát csinál ebből, az a magyar emberek életével játszik.

Szijjártó Péter: A képviselőknek bizalmat kell mutatniuk a szakemberek felé

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszonválaszában rámutatott, az országgyűlési képviselőknek egységesen bizalmat kellene mutatnia a magyar szakemberek felé. Bírálta, hogy az ellenzéki képviselők kételyeiket fogalmazták meg a magyar hatóságokkal kapcsolatban. Szerinte ez szégyenteljes hozzáállás és azt kérte, bízzanak a magyar szakemberekben.

Közölte, a kormányoldal egyetlen oltóanyag mellett sem lobbizott. A kormány teszi a dolgát, köti a szerződéseket az európai és részben amerikai gyártókkal, valamint keresi a további biztonságos és gyors megoldásokat – mondta.

Megerősítette,

nem politika és nem üzleti lobbi dönti el, hogy Magyarországon mely oltóanyag kap használati engedélyt.

Szijjártó Péter a gazdaságot segítő intézkedéseket úgy magyarázta, hogy segély helyett a munkahelyeket akarják megvédeni, hogy hosszú távú megélhetést biztosítsanak a magyar embereknek.

Hozzátette: olyan programot indítottak, amelynek révén azok a vállalatok kaptak támogatást, amelyek nem bocsátanak el senkit. Ismertetése szerint 975 vállalat vesz rész a programban 629 milliárd forintnyi beruházást végrehajtva, 215 ezer munkahelyet megvédve. A kormány ehhez 272 milliárd forint támogatást biztosított.

Kitért arra, hétfőn egy újabb, 50 milliárd forintos program indult a Magyarországon működő vállalkozásoknak, amelyek beruházásaik egyharmadát – az uniós szabályokhoz igazodva maximum 800 ezer eurót – kaphatnak akkor, ha működésük modernizálásával el tudják érni, hogy egyetlen magyar embert se kelljen elbocsátani.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!