Nagy érdeklődés az első, hagyományteremtő KDNP-s „családi szüreten” Kemencén

Szeptember utolsó szombatján a KDNP kemencei alapszervezete megrendezte az első hagyományőrző családi szüretet.

Kemencei szüret

A rendezvénynek több fontos célja is volt. Az első: a gyermekekkel megismertetni egy régi és egyben nagyon szép hagyományt, a szőlő szüretelését és feldolgozását (szüretelés, darálás, préselés). 

A másik cél a környékbeli településen élő keresztény érzelmű családok megszólítása és egy nagyobb közösségbe való bevonása. A harmadik a tagság létszámának növelése, tagtoborzás. A negyedik földrajzi elhelyezkedésből adódóan a felvidéki magyar kapcsolatok építése és megerősítése.

Kemencei szüret

A rendezvény reggel 9 órakor kezdődött és a faluból lovaskocsival, traktorral érkeztek a résztvevők a Sági családi birtokra. Rövidre sikerült a reggeli, mert a gyermekek éppen, hogy leugrottak a szekérről és a pótkocsiról, máris vödröt és ollót fogtak és siettek szüretelni. A szüretelő pálinka még le sem folyt az emberek torkán, már csattogtak az ollók és elkezdődött a szüret. Így a vendégek üdvözlése későbbre maradt.

A sok szorgos kéz munkájának eredménye miatt gyorsan must lett a szőlőből, így sokkal több idő maradt a beszélgetésekre, italfogyasztásra, a résztvevők által hozott és készített nagyon finom sós és édes sütemények elfogyasztására. A gyermekek és a szülők örömére a szüret közben érkezett légvár és arcfestő, így kicsit aktívabban tudták kipihenni a szüret fáradalmait. 

Kemencei szüret

Közben elkészült a nagyon finom pörkölt, melyet Vasas János és Kovács András diósjenői barátaink főztek. A sok munka után a fáradt gyerekek a Kurucz fivérek által felajánlott finom péksüteményeket fogyasztották jó étvággyal. 

A házigazda Sági Gábor köszöntötte a megjelenteket, Gaal Gergely Pest vármegyei KDNP-elnököt, Pongrácz János polgármestert, Hidvégi Vince vármegyei elnökségi tagot.

Kemencei szüret

Köszönetét nyilvánította azoknak, akik a rendezvényt támogatták, mindenekelőtt a Felvidékről Urblik Józsefnek, a Tibesz hús tulajdonosának és Babuk Tibornak. A helyi alapszervezet elnöke, Koncz Péter kapott szót ezután, majd Gaal Gergely szólt a résztvevőkhöz. Beszédében elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben mennyire fontosak az alulról szerveződő közösségek. Kinyilvánította örömét, hogy ilyen sokan részt vettek a rendezvényen és fontosnak tartotta a felvidéki kapcsolattartást is.

A finom ebéd után még sokáig folyt a kötetlen beszélgetés, a gyerekek pedig kihasználták a játékok adta lehetőségeket.

Sági Gábor

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!