Nagy kulturális és gazdasági erő rejlik a V4-es együttműködésben

Lényeges, hogy ne csak elfogadtassák a közép-európai országokkal az európai döntéseket, hanem be is vonják őket a döntéshozatalba – fogalmazott Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese Vácott, a magyar V4-elnökséget lezáró VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó ünnepélyes megnyitója előtt pénteken.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében kiemelte: a visegrádi országok akkor tudnak erős pozíciót elfoglalni Európában, ha összefognak. Közölte: pénteki megbeszélésükön a visegrádi partnerek értékelték, hova jutott az együttműködés az elmúlt egy évben Magyarország elnöksége alatt és merre szeretnének továbbhaladni, valamint a kultúra területén is átadták a V4 elnökségét Szlovákiának.

Lubica Lassáková szlovák kulturális miniszter hangsúlyozta: a kultúra híd, amely összeköti az embereket. Azt mondta, országa a V4 elnöki pozíciójának átvételével folytatja a magyar elnökség által megkezdett munkát.

Petra Smolíková cseh miniszterhelyettes méltatta a magyar elnökség által végzett munkát és arról beszélt, hogy a kultúra olyan eszköz, amelynek segítségével a kapcsolatok más területein is el lehet mélyíteni az együttműködést.

Pawel Lewandowski lengyel miniszterhelyettes elmondta: a visegrádi partnerek egyetértettek abban, hogy a kultúra számára minden kormányzatnak nagyobb pénzügyi támogatást kellene juttatnia. A kultúrára alapozva fel lehet építeni a népek Európáját – tette hozzá.

Rétvári BenceRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a találkozó fővédnöke a megnyitón beszédében kiemelte: az immár hatodik alkalommal megrendezett VéNégy fesztivál ezúttal a magyar elnökség kiemelt rendezvénye, ahol most nemcsak a művészek, hanem a kultúrpolitikai vezetők is közösen ünnepelik a visegrádi országok összefogását.

Rétvári Bence
A kereszténydemokrata politikus úgy látja, a V4-es együttműködésben nagy kulturális és gazdasági erő rejlik és emellett fontos, hogy politikai erő is legyen a V4 Európán belül, hogy mások is elismerjék a teljesítményüket. Lényeges, hogy ne csak elfogadtassák a közép-európai országokkal a döntéseket, hanem be is vonják őket a döntéshozatalba – mutatott rá. Rétvári Bence kijelentette: remélhetőleg a V4 egyre szorosabb együttműködéssé válik és még sok sikeres elnökséget bonyolíthatnak le.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a magyar V4-es elnökség egyik fő célja a kulturális kapcsolatok ösztönzése volt, hiszen ez jó hátteret ad a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítéséhez, valamint egymás jobb megismeréséhez. Az összetartozás felismerése és a közös identitás erősítése az ilyen rendezvényeken keresztül juttatható el sikeresen a fiatalokhoz – vélekedett.

A fesztivál megnyitó gáláján a Fővárosi Nagycirkusz művészei léptek fel. A gálaműsor részeként nyilatkozatot írtak alá, amely összefoglalja a magyar V4-es elnökség alatt megvalósult kulturális programokat a zene, a képzőművészet, az előadóművészet, az innováció és az örökségvédelem területén. Új projektjavaslatokat is megfogalmaztak, amelyek előtérbe helyezik a nemzetközi fesztiválokat és az irodalmi csereprogramokat. A cél az egységes politika erősítése, valamint a közös értékeken és érdekeken alapuló együttműködés.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!