Navracsics Tibor: A bányászat a társadalomtörténetben is kulcsfontosságú szerepet játszott

A bányászat nem csak Ajka és térsége szempontjából fontos, hanem Magyarország történelmében, társadalomtörténetében is kulcsfontosságú szerepet játszott – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a KDNP politikusa szombaton Ajkán, a 74. bányásznapon.

Navracsics

 

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a bányászat Magyarország iparosodásának is egyik legfőbb oszlopát jelentette, valamint a polgárosodásban is nagy szerepe volt a bányásztársadalomnak.

A bányászok voltak azok, akik munkájuk során nemcsak rendkívüli veszélyt vállaltak, nemcsak a kemény munka kultúráját tartották fenn, de példát mutattak más társadalmi csoportoknak önszerveződésből és a kultúra szeretetéből is”

– mutatott rá a tárcavezető.

Navracsics Tibor közölte: idén Ajkán a jubileumok évét élik, hiszen 190 éve született Riethmüller Ármin, az ajkai bányászat meghatározó személyisége, az Ármin-akna névadója. Emellett 160 éve indult az ajkai szénbányászat, és szinte napra pontosan húsz éve – 140 év működés után – hozták fel az utolsó csille szenet, amivel véget ért az aktív szénbányászat időszaka.

Ajka életében nagy változást jelentett a szénbányászat, hiszen a város 150-200 évvel ezelőtt még falvak kis csoportja volt a Bakony lábánál, mára pedig a vármegye és a Közép-Dunántúl nagy ipari centrumává vált – jelezte a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor arról is beszélt: Ajka mindmáig büszke bányászhagyományaira amellett, hogy a városban és környékén sokoldalú agrár, valamint ipari hagyományok is vannak. Él a hagyomány, nemzedékek örökítik tovább a bányászok kultúráját – emelte ki a tárcavezető.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!