Orbán Viktor: Magyarország térhet vissza legkorábban a normális élethez

Már van annyi vakcina Magyarországon, hogy aki oltást akar, választhat, elértük azt a szintet a foglalkoztatottságban, mint a válság előtt. Lesz nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj két heti mennyiségét is kifeizetik. A miniszterelnök pénteki bejelentései járványhelyzetről, gazdasági újraindításról és arról, hogy a bajban nem lehet számítani a baloldalra. A Mandiner.hu összefoglalója.

Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején a hazai áltotottság helyzetét érintő kérdésre választolva elmondta: „jól álljuk a versenyt, de ez egy speciális verseny” – tette hozzá. Mint fogalmazott:

ez a verseny a magyar emberek életéért szól.

Miközben az oltásban elsők vagyunk, vannak veszteségeink, ezeket fel kell dolgoznunk – fogalmazott a a kormányfő. A miniszterelnök kérdésre válaszolvaszólt arról is, hogy Karikó Katalin esetében is egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. „Karikó Katalin a ma élők között a legismertebb magyar, és sok millió ember életét mentette meg a kutatásaival” – fogalmazott a kormányfő.

A bajban nem lehet számítani a baloldalra

Kérdésre válaszolva a kormányfő leszögezte:

a baloldal esetében teljesen egyértelmű, hogy csúfosan leszerepeltek járványügyben, semmit sem segítetettek, csak gátoltak.

Több mint hiba volt kamuvideókat gyártani, és lebeszélni az embereket az oltásról. A bajban nem lehet számítani a baloldalra” – összegezte a miniszterelnök. A védekezés pedig nemzeti ügy, ebben nem részt venni, és kamuvideókat gyártani, valamint bizalmatlanságot kelteni a vakcinák ellen, több mint hiba – jelentette ki Orbán Viktor.

A portói csúcson szerzett tapasztalatairól beszámolva a kormányfő úgy fogalmazott, hogy Nyugat-Európában 1-2 hónappal mögöttünk járnak, ott még az időseket oltják, míg nálunk már a fiatalok tömegei is megszerezhetik a vírus elleni védettséget.

Már van annyi vakcina Magyarországon, hogy aki oltást akar, választhat

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyugat-európai országok legalább egy, vagy két hónappal vannak lemaradva a járványkezelésben. A kormányfő emlékeztetett: hazánkban jelenleg már a 16-18 éveseket is oltják. A miniszterelnök elmondta azt is: összessen 944 ezer olyan regisztrált ember van, aki még nem vette fel az oltást. Ők minden bizonnyal Pfizerre várnak – tette hozzá. Már van annyi vakcina Magyarországon, hogy aki oltást akar, választhat – emelte ki a kormányfő.

Heti átlagban 150 ezer Pfizer-oltás jut

– tájékoztatott. A miniszterelnök szerint az a kérdés, hogy lesz-e hatmillió beoltott, utána lehet majd csökkenteni a védettségi igazolvánnyal látogatható helyek számából.

Mindenki biztos lehet abban, hogy ha esetleg kell harmadik oltás, az is elérhető lesz a magyaroknak

– közölte Orbán Viktor, hozzátéve: hétfőtől már a világ bármely pontján élő magyar állampolgár regisztrálhat, és Magyarországon meg is kaphatja az oltását.

Tömegrendezvények nem látogathatóak védettségi igazolvány nélkül

Magyarország a legkorábban térhet vissza majd a normális élethez, de a járvány ettől még nem szűnt meg – mondta a kormányfő. A miniszterelnök mindenkit arra kért: tartsa be a biztonságos élethez szükséges szabályokat. Orbán Viktor elmondta:

4,4 millió kapta meg eddig az oltást, és már pünkösd környékén elérhetjük az 5 milliót. Akkor jelentjük majd be a legújabb könnyítéseket.”

„Amit nem tudok bejelenteni, hogy a tömegrendezvényekre nem lehet védettségi igazolvány nélkül menni augusztusig” – emelte ki a miniszterelnök.

Foglalkoztatottságról, járványhelyzetről

A gazdaság helyzetéről szólva a miniszterelnök elmondta:

elértük azt a szintet a foglalkoztatottságban, mint a válság előtt.

A kormányfő arra számít, hogy a dolgozó emberek száma tovább nő. „Ahhoz, hogy a munkavállalók dolgozni tudjanak, ahhoz az egészségügynek kellett jól teljesítenie. Mostmár csak 2600 ember van kórházban, míg lélegezetőgépen 328-an vannak. Akit lehetett meggyógyítottak, 608 ezer ember gyógyult meg ebből a betegségből” – tájékoztatott a kormányfő.

A 2022-es költségvetésről

„Olyasmire is vállalkozik a költségvetés, amire nem gondoltam volna” – fogalmazott a kormányfő a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetésről. Kifejtette:

lesz nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj két heti mennyiségéis kifeizetik, de jut pénz a 25 éven aluliak adómentességére is

Mint fogalmazott: „mindebből az következik, hogy ez a költségvetés európai szinten is jobb gazdasági pozíciót adhat majd nekünk, mint a válság előtt volt. Persze ehhez még nagyon sokat kell dolgozni” – tette hozzá. Egy hét múlva állhat föl a gazdasági újraindítási operatív törzs – tájékoztatotta kormányfő.

Népesedéspolitikáról

Orbán Viktor szólt arról is, hogy 

ha nincs magyar gyerek, akkor nincs magyar jövő”. 

A kormányfő szerint 2010 körül már látszott, hogy a magyar fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyi megszületik.

Ha jó gazdaságpolitikát és jó családpolitikát csinálunk, akkor Magyarországnak a népesedési egyensúlya helyre fog állni

de még nem tartunk itt”  – mondta el a miniszterelnök. Mint fogalmazott: a fordulópont akkor lesz, amikor azt tudjuk mondani, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban jár. Ugyanis minden megváltozik, ha van gyermek”– tette hozzá. „Az élet minőségét is megváltoztatja” – fogalmazott. Mint mondta: „a helyzet sokat javult, de még mindig nem lehet azt mondani, hogy a gyermeket vállalók jobban járnának, mint a gyermek nélküliek” – tette hozzá. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!