Orbán Viktor: Magyarország védeni fogja határait és védeni fogja a demokrácia európai értékét

Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak, és akármilyen döntést hoznak az EP-ben, Magyarország védeni fogja határait, és védeni fogja a demokrácia európai értékét – mondta Orbán Viktor a Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlamentben. Hozzátette: minden nemzetnek és tagállamnak joga, hogy eldöntse, miképpen rendezi be saját életét a saját országában. Mi fogjuk eldönteni Magyarországon, hogy kikkel élünk együtt. A jelentés készítője, Judith Sargentini többször is hangsúlyozta, hogy az EP-nek kötelező fellépni a magyarországi jogsértések ellen.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő vitaindító beszédének elején meglepődését fejezte ki, mert, mint mondta, azt hitte többen lesznek az ülésteremben.

A demokráciáról, jogállamiságról és jogokról vitatkozunk Magyarország esetében – kezdte beszédét a jelentéstevő. Kérdés, hogy milyen helyzetben, milyen formában van ma az EU? A szerződés második cikkelye kimondja: az EU alapja az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása, kiemelve a kisebbségi jogokat. Egy pluralista társadalomban tisztelni kell az igazságot és az egyenlőséget, az EU-szerződések aláírásával pedig az országok kötelezettséget vállalnak ezek betartására – tette hozzá.

Judith Sargentini szerint a magyar kormány elnémította a független médiát, rövid pórázra fogta a tudományos élet képviselőit, a független bírákat is korlátozza, meghatározza, hogy mely egyházak működhetnek, melyek nem. Emellett ellehetetleníti a civil szervezetek életét, ráadásul gyakran EU-s forrásokból táplálkoznak ezek a szervezetek.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én (Fotó: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs)

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke beszédében úgy fogalmazott, tudja, hogy a testületnek már kialakított álláspontja van, és meg fogja szavazni a jelentést, ezt pedig a hozzászólása sem változtatja meg, mégis eljött.

Nem egy kormányt, hanem egy országot és népet fognak elítélni. Azt a Magyarországot fogják elítélni, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának. Azt a Magyarországot, amely munkájával és ha kellett vérével járult hozzá a nagyszerű európai történelemhez. Azt a Magyarországot, amely fellázadt és fegyvert fogott a szovjetek ellen, és súlyos véráldozatot hozott a szabadság és demokrácia érdekében. Ha pedig kellett, megnyitotta határait a keletnémet sorstársak előtt – mondta a magyar kormányfő.

Most pedig azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát, ők akarják elítélni az antikommunista, magyar szabadságarcosokat – mondta.

A magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség becsület kérdése. A jelentés viszont sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.

A jelentésben azt állítják, hogy a magyar nép nem elég megbízható, nem tudja, hogy mi az érdeke. Azt hiszik jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek. A jelentés nem adja meg a tiszteletet, kettős mércét alkalmaz, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti az európai szerződést – mondta.

A demokrácia és a  szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés – hangsúlyozta. Erkölcsi ítéletet akarnak mondani, és megbélyegezni egy országot. Felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében ki akarnak rekeszteni az uniós döntésekből, megfosztanák Magyarországot attól, hogy saját érdekeit képviselje – tette hozzá.

Vannak és lesznek is még viták, mert a magyarok különbözőképpen gondolkodnak az európai kereszténységről, más nézeteket vallanak a migrációról, de a különbség nem adhat okot a megbélyegzésre és a kirekesztésre.

Mi, magyarok nem hallgattatnánk el azokat, akik nem értenek velünk együtt – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, 2010-ben és 2014-ben is többség szavazott rájuk. Az EP-ben ők a legsikeresebb párt. Az ellenfelek érthetően nem boldogok a sikerektől, de bosszút állni azért, mert nem őket választották, nem tisztességes és nem európai.

A jelentést írók alapvető tényekkel sincsenek tisztában. Megfelelő tényfeltárás nélkül döntenek. A jelentés 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmaz, amit minden képviselő megtekinthetett – sorolta a magyar kormányfő.

A mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályozott keretek között rendezzük. Magyarország nevében én több kompromisszumot is kötöttem, több területen is. Ez a jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat – mondta Orbán Viktor.

Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke fontos döntésnek nevezte a szavazást. Úgy fogalmazott, tudni kell, mit gondolunk az európai életformáról. Mint mondta, frakciója nem érti, hogyan lehet az, hogy a Közép-európai Egyetem kritikus helyzetbe került Magyarországon, hiszen a tudományos élet szabadsága alapvető érték. Demokráciában a többség irányít, egy jól működő országban a civil szervezetek is fontosak, átláthatóságot szeretnének látni – mondta.
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője a Sargentini-jelentés vitáján az EP plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Lehetünk különböző véleményen a migráció kérdésében, azonban ha kijelentjük, hogy félni kell a muzulmánoktól, akkor a dzsihadisták útjára lépünk, és megosztjuk az országainkat. Az emberi jogok mellett kell kiállni – tette hozzá.

Ha ez felrúgható, mi értelme bármilyen egyezséget kötni? – fogalmazott.

Minden tagállamnak joga eldönteni, miként rendezi be saját életét, saját országában. Mi megvédjük a határokat, kerítést építettünk és megállítottuk a migránsokat, megvédtük Magyarországot és Európát. A mai eset az első, amikor az EU elítéli saját határőreit – mondta.

Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek döntöttek: nem akarnak bevándorlóország lenni. Akármilyen döntést hoznak, Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja jogait, ha kell önökkel szemben is. Készen állunk a választásra, ahol a jövőről dönthetünk, visszahozhatjuk a demokráciát az európai politikába – mondta Orbán Viktor.

Másodikként az Ingeborg Grassle, az Európai Néppárt német képviselője szólalt fel, aki szerint az EU-s pénzek kezelése romlott, konfliktusok jöttek létre, hiányoznak a vizsgálatok. Az EU-költségvetésből nagy forrásokat kap Magyarország, és mégsem tesz eleget az előírásoknak, ezért javasolják az eljárás elindítását.

Más felszólalók szerint a kutatás és a média szabadsága, a civil szervezetek helyzete rosszul áll Magyarországon. Maite Pagazaurtundúa Ruiz liberális képviselő hangsúlyozta, hogy a Velencei Bizottság és az EBESZ is aggályainak adott hangot a magyar reformokkal kapcsolatosan.

Maria Noichl, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselője felszólalásában azt mondta, Orbán Viktor a nők esetében a tetteseket védi, amiért nem szavazza meg Budapest az isztambuli egyezményt.

Nicolas Bay, az ENF-frakció vezetője felszólalásában kijelentette, Sargentini jelentése szerint Orbán Viktor lebecsüli a parlamentet. Nem jelentésről, hanem boszorkányüldözésről van szó, ahol csak terhelő bizonyítékok szerepelnek. Csak a magyar kormány konzultált a polgárokkal, hogy közösen oldják meg a migráció kérdését.

Nigel Farage brit függetlenségpárti képviselő: Hála az égnek egy európai ország kiáll országáért és népéért. Meg akarják fosztani Magyarországot több mindentől is, mert volt mersze kiállni Soros Györggyel szemben, aki 15 milliárd dollárral próbálta romba dönteni a demokráciát, és Magyarországon támogatja az illegális migrációt. Helyes, csatlakozzon a Brexit klubjához – ajánlotta Orbánnak.

Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője úgy fogalmazott felszólalásában: kényelmetlen az igazság. Felháborodva szólalt fel, majd elmondta, szereti Magyarországot, ezért is tartja különösképpen sajnálatosnak, hogy Orbán Viktor szerint a lépés, a jelentés a magyar nép ellen irányul.

Morvai Krisztina független képviselő szerint két európai uniós miniszterelnököt is meghallgattak ma az EP-ben, e két egymásnak feszülő értékrend közül kell választani 2019 májusában. Mi, magyarok a nemzetközi valutaalapot hazaküldtük, nemet mondtuk a tömeges migrációra, megvédtük saját és európai határainkat, védjük az európai keresztény gyökereket és értékeket.

Szájer József fideszes EP-képviselő felszólalását a korábban felszólaló Marie-Christine Vergiathoz intézett szavakkal kezdte. Úgy fogalmazott: Vergiat asszony, ön egy kommunista. Van önnek bőr a képén, hogy bennünket oktasson ki arról, mi a demokrácia és a jogállamiság? A jelentés egy hazugság, és pont azokra lenne igaz, akik Magyarországot támadják – mondta.

Marek Jurek lengyel konzervatív képviselő kijelentette, a fellazulás állapotában van az EU, éppen a mai viták miatt, mégpedig azért, mert ki akarják zárni Magyarországot a vitából. A változásokat el kell fogadni, és párbeszédet kell folytatni azokkal az országokkal – fogalmazott.

Auke Ziljstra holland politikus úgy fogalmazott, ez az állásfoglalás támadás Magyarország ellen,  antidemokratikus. A szabadságot és értékeket Magyarország tiszteletben tartja. Orbán Viktor visszatartotta az illegális migrációt, jobban védte Európát mint az EU.

Tanja Fajon szlovén képviselő szerint a vita nem Magyarország ellen irányul. Mint mondta, az ő országa, Szlovénia egy toleranciára épülő politikát véd meg, ami határokon túlterjed. A jelentés sérti a magyarokat, ez ellen fel kell lépni – hangsúlyozta.

Branislav Skripek szlovák politikus szerint többről szól a vita, mint egy nemzetről, Európa jövőjét alakítják ki. Egyesek azt szeretnék, hogy minden közép- és kelet-európai ország Brüsszel téves iránymutatásait is kövesse, pedig eltérő vélemények vannak Európán belül – mondta.

Eva Joly EP-képviselő kiemelte, nem csatlakozik az Orbánt támadókhoz, ugyanakkor szerinte az emberi méltóságot és szabadságot is fontos megőrizni, ez európai kötelezettség. A jelentés nem egy országot, hanem a magyar kormány bizonyos gyakorlatait ítéli el. A cél, hogy megvédjék a magyar embereket Orbán Viktortól és kormányától – mondta.

Mara Bizzotto olasz képviselő szerint Soros György holnap meg fogja támadni az Európai Parlamentet. Hangsúlyozta, támogatják Magyarországot és Orbán Viktort, ugyanazokért az értékekért küzdenek. Úgy fogalmazott, a választások után igazságos demokrácia vár a polgárokra, együtt építenek fel új, szabad Európát.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint Orbán Viktor hazudik otthon és az EP-ben is. Azt a rezsimet akarja megvédeni, amit felépített Magyarországon. Ezért elvette az uniós forrásokat a magyar emberektől.

Gál Kinga fideszes EPP-képviselő szerint a magyar állampolgárok felháborodva figyelik, hogy meg akarják őket védeni önmaguktól, mert állítólag nem gyakorolhatják szabadon vallásukat. Hangsúlyozta, ellenzi a jelentés megszavazását, sőt felháborodását fejezte ki, hogy valótlanságokra alapoznak a jelentésben leírtak. Ez egy politikai eszköz, hogy megbüntessék Magyarországot, illetve, hogy az EP-választások előtt minél jobban megosszák az Európai Néppártot.

Niedermüller Péter, a DK képviselője hangsúlyozta, közte és Orbán Viktor között nincs azonos gondolkodás. Szerinte Magyarországon a politikai ellenzéket mind hazaárulónak nevezik, a jelentés célja azonban az, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba. Abban ugyanakkor igazat adott a magyar miniszterelnöknek, hogy Európa jövőjéről van szó.

Járóka Lívia fideszes képviselő hangsúlyozta, meg kell állítani a jelentést. Szavazni kell ellene. Mint mondta, egy egészségesebb, jobb Európában reménykednek. Sok munkát fektetett abba a munkába, hogy a romákat képviselje. Szerinte a néppárti politikusokat megvezették. Magyarország ugyanis mindent elkövet a cigány gyermekekért. A hetes cikkely szerinti eljárást megindítását meg kellene akadályozni – mondta.

Peter Lundgren svéd képviselő azt mondta, ijesztő látni, hogy demokratikusan megválasztott politikusokkal szemben mit csinálnak. Összeollózott anyagnak nevezte a Sargentini-jelentést. Az unió Magyarország szuverenitását próbálja korlátozni.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hangsúlyozta Magyarország 2010 áprilisában döntött, ekkor Magyarország megújításához hozzáfogott Orbán Viktor és kormánya. A siket politikus szerint ez azonnal feltűnt mindenkinek, 2011 januárjában máris boszorkányüldözést emlegettek. Szerinte a magyaroknak világos jövőképük van, nem kérnek az illegális bevándorlástól,  kioktatást azokban a kérdésekben, amik rájuk tartoznak.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerint tisztázni kell, hogy az EB szerződések alapján működik, amit a nemzetállamok írtak alá. Amennyiben van egy klub, aminek tagjai aláírják az alapszabályokat, azokat tisztázni kell. Változtatni lehet, de a szabályokat figyelembe kell venni és tiszteletben kell tartani –hangsúlyozta.

Anna Záborská, az Európai Néppárt szlovák képviselője nyugtalanítónak nevezte azt, amit Timmermans mondott. Úgy vélekedett, ha elindul a hetes cikkely szerinti eljárás, az nem fogja megoldani a problémákat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ülés végén reagált az Európai Parlamentben elhangzottakra. „A saját hazájuk ellen szavazó” magyarokkal az a baj, hogy „jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – fogalmazott. Orbán Viktor a vitában elhangzott felvetésékre válaszolva Guy Verhofstadtnak, a liberálisok vezetőjének szavaira úgy reagált: Verhofstadt jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.

A miniszterelnök kijelentette: „aki pedig azt állítja, hogy a jelentés nem Magyarországot ítéli el, olvassa el a címét. Itt nem a magyar kormányt akarják elítélni, hanem Magyarországot.”

Ami a korrupciót illeti – reagált Udo Bullmann kijelentésére –, minden pályázat nyilvános Magyarországon, és bármely európai cég elindulhat.

A CEU-val kapcsolatos állításokra a miniszterelnök viszonválaszában elmondta, Manfred Weber kettős mércét alkalmaz. Jelezte a képviselőknek: nézzék meg az egyetem honlapján, hogy mik vannak feltüntetve. Felsorolta, a CEU működése a jövőben is biztosított. Minden most beiskolázott hallgató Budapesten fogja befejezni tanulmányait, illetve minden akkreditáció érintetlen. Felidézte, hogy az intézmény honlapján az áll,  Budapest egy vendégszerető város.

Orbán Viktor a szélsőséges pártokrók kijelentette: a migráció elleni küzdelem nem pártkérdés. Minden kormánnyal hajlandó együttműködni, aki meg akarja védeni a határokat. Az antiszemitizmus Közép-Európában csökken, Nyugaton pedig nő – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a modern antiszemitizmus központja Brüsszelben van.

A miniszterelnök közölte: az Európai Néppárthoz tartozik a Fidesz, látja, hogy párton belül bajban vannak. Úgy látja, hogy az EPP nem elég erős, hogy saját útját járja. A néppártiak úgy táncolnak, ahogy a szocialisták és liberálisok fütyülnek. Szeretné, ha ezen változtatnának.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!