Orbán Viktor tűzszünetet javasol

Leghamarabb május végén áll föl az ötödik Orbán-kormány. Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök az újabb kétharmados választási győzelem után.

„A mostani sajtótájékoztató politikai alapszabályt tör meg, mert általában a vesztesek szoktak sajtótájékoztatót tartani”

– kezdte mai nemzetközi sajtótájékoztatóját a miniszterelnök. Az Orbán Viktor által vezetett pártszövetség múlt vasárnap újabb kétharmados választási győzelmet aratott, és a kormányfő úgy érzi, az a helyes, ha rendelkezésre áll a sajtó munkatársainak. Orbán Viktor megköszönte az állampolgároknak a kitüntető bizalmat. 

Elmondta, 

minden idők legjobb választási eredményét érte el a Fidesz, amely történelmi sikernek is tekinthető,

 

mandátumban ez a parlamenti helyek több mint kétharmadát jelenti.

A kormányfő szerint három tényezőnek köszönhető a győzelem. 

Az első, hogy a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki nagyobb garanciát jelent ebből a szempontból. 

 

Emlékeztetett, a békemissziót már a háború előtt megkezdte a kormány február elején, amikor a miniszterelnök Moszkvába utazott tárgyalni. Évértékelője után most is hangsúlyozta, hogy hazánknak háború esetén ragaszkodnia kell a békéhez. 

Magyarország egy sikeres ország, Európa két legsikeresebb országát ma úgy hívják, hogy Lengyelország és Magyarország

 

– szögezte le a miniszterelnök a választási győzelem második okaként. – Magas gazdasági növekedés, alacsony munkanélküliség és számos családtámogatás jellemzi ezt a két országot, valamint a legnagyobb adócsökkentés is ezekben az országokban van – sorolta. 

Harmadik körülményként említette Orbán Viktor a baloldal kudarca kapcsán, hogy

a baloldal elvtelenül, csak a hatalomért állt össze,ez tiszteletlenség a választókkal szemben.

 

– Nem érdekelte őket a múlt, a programok, az eszmék, csak az érdekelte őket, hogy hogyan lehet megnyerni a választást, ami a választók szempontjából csak lenézésnek, tiszteletlenségnek értékelhető – fogalmazott. – A választás az emberekről szól, aki ezt elfelejti, és csak a hideg számítás és sértegetés a programja, nem lehet más a vége, csak bukás – véli Orbán Viktor. 

Szerinte 

a Fidesz ezzel szemben a szív és a szenvedély programját képviselte.

 

Emlékeztetett, hogy a legsúlyosabb lenézése a választóknak az volt, amikor el is ismerték, hogy a hatalomért még az is megengedhető, hogy a fasiszták és kommunisták is beálljanak mögéjük.

„A választásokon győztes pártoknak a víziója változatlan, abban hiszünk, hogy egész Európában reneszánsza lesz világértelmezésüknek”

– jelentette ki.

„Ez a mi világértelmezésünk”

Orbán Viktor elmondta, hogy megerősítjük a szövetségeinket. – Továbbra is tagjai szeretnénk lenni az Európai Uniónak, és részt vettünk a jövőjéről szóló vitában – emelte ki. Hozzátette: 

„megerősítjük a NATO-tagságunkat, és tagjai vagyunk, s jóval erősebb hadsereget kell építenünk, ezzel a szövetségeseink is nyernek.”

A miniszterelnök kiemelte, hogy az első helyen a béke áll, és minden befolyásunkat azért vetjük latba, hogy tűzszünet legyen. – Ezután egy európai békekonferenciának kell következnie – jelentette ki. 

A kormány második legfontosabb célja a családok védelme. – Kibontakozóban van egy gazdasági válság Európában, az Oroszországra kivetett szankciórendszernek pedig meg fogjuk fizeti az árát. Tettünk javaslatot a magas energiaárak mérséklésére – fogalmazott a miniszterelnök. 

Mint mondta, brüsszeli intézkedésre van szükség, az adminisztratív előírásokat pedig fel kell függeszteni: ilyen az ETS-rendszer, ami a fosszilis energiák egy speciális megadóztatása. 

Fel kell függeszteni azt a szabályozást, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. – Nyilván aki ismeri a területet, tudja, miről van szó – mondta Orbán Viktor, aki a harmadik lépésnek azt látja, hogy 

fel kell függeszteni azt az előírást is, hogy kötelező bioüzemanyagot keverni az üzemanyagba, mert ez növeli az árát.

 

Orbán Viktor kifejtette, hogy tegnap beszélt Donald Trump volt amerikai elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is telefonon. Utalt arra, hogy határvilág vagyunk, van 1956-os tapasztalatunk, a megszállás pedig nem ritka dolog nálunk, lehet, hogy megelőzzük a lengyeleket a hosszú megszállások tekintetében, ezért 

azt javasolta Putyinnak, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet, és jöjjenek Budapestre az ukrán elnökkel, a francia elnökkel és a német kancellárral tárgyalni

A válasz pozitív volt, de az orosz elnök azt mondta, hogy ennek feltételei vannak. Ezekkel kapcsolatban Orbán jelezte, hogy ő már nem tudja kitárgyalni, azokról az orosz elnöknek kell megállapodnia az ukrán elnökkel. 

– Biztosan többeket foglalkoztatta az a kérdés, hogy miért hajlíthatatlan a béke képviseletében a magyar kormány – jelezte Orbán Viktor. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!