Orbán Viktor: A védekezés első szakasza jövő héten lezárul

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi szakembereket. Fontos, hogy a politikusok ne alakuljanak át botcsinálta virológussá – tette hozzá. A védekezés első szakasza lezárul jövő hétvégén, a kijárási korlátozás helyett új szabályok jönnek.

Orbán VIktor miniszterelnök

Megkezdődik a védekezés második szakasza, és fokozatosan újraindulhat az élet. A fő cél, hogy az újraindítás időszakban is meg tudjuk védeni a legveszélyeztetettebek – mondta a kormányfő. Speciális, és új szabályok kellenek az idősekre és a nagyvárosokra – mondta Orbán Viktor.

Orbáán Viktor szólt arról is, hogy a mostani helyzetben a kormány felelőssége, hogy megteremtse annak esélyét, hogy ne kelljen egyetlen beteg ember életéről lemondani. Több országban le kellett mondani egyes emberek életéről, mert nem volt elég ágy és lélegeztetőgép – tette hozzá.

Ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni a vakcina feltalálásig, akkor két lehetőség van: sikerül jól újraindítani az életet, és lehetnek meglepetések. Ha az élet újraindítása esetén elszabadulna a vírus, akkor több tízezer ágy és több ezer lélegeztetőgép kép kellene – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy időt kellett nyerni a felkészüléshez, a járványgörbét sikerült ellaposítani. Mindezt azért tettük, hogy az egészségügyi intézmények felkészüljenek. Egyetlen magyar emberről sem mondunk le – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, hogy hat hét alatt ingyen megtanulta a válságkezelési fortélyokat. Tizenöt olyan dolgot hozott létre a kabinet az elmúlt hetekben amire korábban nem volt szükség – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az intelligenciánkat használni kell, és ne legyünk gyávák. Ne „jajveszélykeljünk”, ha olyan történik, amire nem volt példa. Ma már elhiszik a magyarok, hogy meg tudunk küzdeni az egészségügyi és a gazdasági problémákkal. Sokkal többen hiszik azt, hogy sikerülni fog a problémákat megoldani, mint akik nem. Nem rezeltek be a magyarok, amikor beütött a baj – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a vírus a legidősebbekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb, és nem azonos módon és mélységben terjed a vírus Magyarországon, mint más országokban. Éppen ezért más szabályok kellenek a nagyvárosokban, mint a falvakban. A kormányfő szerint most ki lehet kísérletezni, hogyan lehet együtt élni azzal a vírussal, amit nem tudunk legyőzni.

A kormányfő megismételte, hogy érdemes megnézni az osztrák újraindítási menetrendet, talán egy kicsit gyorsabban haladnak, ezért Magyarország esetében fő az óvatosság. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy húsvét miatt próbálták ki azt, hogy az önkormányzatok egy-egy hétvégére többletszigorítási lehetőséget kaptak. Ez bevált – tette hozzá. Minden hétvégére alkothatnak speciális szabályt a polgármesterek, de május 4-től inkább általános szabályok jöhetnek.

Továbbra is a munkahelyekre összpontosítok, a vírus a gazdaság több pontját támadja meg – mondta a kormányfő. Ha nincs munka, nincs semmi – tette hozzá. Arra kell törekednünk, hogy minél több munkahelyet mentsünk meg, és újakat hozzunk létre – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy gyors kilábalásra készül, így amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyi munkahely létre fog jönni. Az uniós csúcsról azt mondta a miniszterelnök, hogy eddig egyetlen pluszforrást sem kapott az ország, csak gyorsabban lehet lehívni a pénzeket. Orbán Viktor elmondta, hogy a legfontosabb dolgokról nem állapodtak meg, de a következő hétéves költségvetést módosítani fogják.

Orbán Viktor közölte, hogy rugalmasabbá teszik az uniós pénzfelhasználást. Számos fontos dologban állapodtak meg. Jóval nagyobb költségvetés jön létre a korábbiakhoz képest. Mindenki több pénzt, így Magyarország is többet fizet majd be.

A kormányfő szerint a legfőbb vita arról van, hogy hitelből, vagy pedig egyéb forrásból legyen plusszforrás az unióban a következő években a válságkezelésre.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy két támadás zajlik Magyarország ellen. Az egyik a különféle fővárosokból érkezik, míg a másik Brüsszelből érkezik. A fővárosi vélemények, így a berlini nem érdekel minket, míg Brüsszel egy birodalmi központ. Az utóbbi helyen még mindig sok gond van, de ott is Soros György kezét kell látni a dolgok mögött.

Megszületett a második Soros-terv. Azt írta Soros György, hogy az unió nagy összegű kölcsönöket vegyen fel, és folyamatos kamatfizetés legyen ehhez a kölcsönhöz. Ebben a helyzetben kell megvédeni Magyarország érdekeit – mondta a kormányfő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!