Orbán Viktor: Zárni kellett, hogy húsvétkor nyithassunk

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában beszélt a március 8-tól életbe lépő korlátozásokról - közöl összefoglalót a Híradó.hu

„Nem volt más választásunk, ezek járványügyi szakkérdések, a szakemberek pedig azt mondták, hogy tragédia lesz, ezért szigorítani kellett”– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában.

A kormányfő hozzátette, hogy a későbbi, húsvéti nyitáshoz most zárni kellett.

Orbán Viktor

A miniszterelnök elmondta, hogy ez

a harmadik hullám még a másodiknál is erősebb lesz, ezért döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban és az óvodákban digitális oktatásra állnak át, de a bölcsődéket egyelőre nem kell bezárni.

A szolgáltatások közül az élelmiszerboltok és barkácsboltok nyitva lesznek, de mindenki másnak zárnia kell. Ez nagy nehézséget okoz majd a virágosoknak, de ezek az üzletek a hétfői nőnapra kivételt kapnak. Ezután azonban a virágboltoknak is be kell zárni.

Az állami tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek március egészére elengedik a bérleti díjat.

Orbán Viktor kiemelte: a csütörtöki kormányülésen a kormány arról is döntött, hogy a bértámogatást minden olyan ágazatra kiterjesztik, amelyeket érint a korlátozás.

„A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket. Az önkormányzati bérlőknek elengedik a bérleti díjat az egész március hónapra” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy akik erre készülnének, a luxusvakációkat halasszák el, mert hazahozhatnak ismeretlen mutánsokat, amelyekkel másokat is bajba sodorhatnak.

„Az operatív törzs reggeli ülésén egész hajnalban az oltások körüli kérdésekkel foglalkoztunk. Az oltás nem kötelező, de már szép számban, több mint 2,8 millióan regisztráltak. Május elején 4,7 millió oltásig juthatunk, míg június elejéig 8 millióval tervezünk” – számolt be róla Orbán Viktor.

„Péntekre 6369 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 143 honfitársunk. Lélegeztetőgépen 677-en, míg kórházban 6877-en vannak. Jelen pillanatban az látható, hogy ez a szám fog felmenni, felmehet akár 20 ezerre is” – közölte Orbán Viktor.

Kiemelte: többféle tervet is kidolgoztak a fertőzöttek számának kezelésére. „Lesz elég ágy, lesz elég lélegeztetőgép és lesz elég ember” – fogalmazott a kormányfő.

A régivágásúak közé tartozom, ezért fordultam a kínai vakcinához” 

– fogalmazott a kormányfő. Hangsúlyozta: a kínaiak időben szállítanak, az oroszok tartják az ütemet, ellenben az uniós szállítmányok folyamatosan késnek.

Orbán Viktor közölte: a háziorvosoknál eddig személyes ismertség alapján történt az oltás, most azonban a tömeges oltással át kell állni az adatalapú oltásra. „Itt előfordultak hibák, ezért egy külön operatív csoport állt fel, hogy kijavítsa ezeket a hibákat. Előfordulhatott, hogy olyan embereket hívtak be, akik egyszer már kaptak vakcinát, vagy megváltozott a lakhelyük” –mondta a miniszterelnök.

A kormányfő közölte, hogy pénteken közzéteszik azt a telefonszámot, ahol közvetlenül lehet jelezni a rendszerben a felmerült kérdéseket.

A kormányfő beszámolója szerint az oltási terv átalakítása egyelőre nem jelentett gondot. „Kevés idő telt el, mióta alkalmazzuk a vakcinákat, ezért kevés a gyakorlati ismeretünk is. Arról, hogy mennyi idő teljen el az első és a második oltás között, a tudományos álláspont jelenleg az, hogy ez 21 napnál több lehet. A kínai vakcináknál ezért is tudjuk kitolni az oltások határidejét” – mondta.

A baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd, szerintem ez egy hiba. A vírus ellen kellene küzdenie mindenkinek. A baloldal az egyik nap lezárná az országot, a másikon újranyitást követel. Attól függ, mit mondanak nekik Brüsszelben. Ha azt mondják, hogy az orosz vakcina rossz, akkor ők is azt mondják, ha azt mondja Brüsszel, hogy jó, akkor szerintük is jó” 

– fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte: „kétféle politikát lehet követni. Az egyik a nemzeti érdekek érvényesítése, amit a kormány is tesz, ezért is küldi a képviselőit Brüsszelbe. A baloldal viszont Brüsszel érdekeit képviseli Magyarországon”.

A kormányfő elmondta, a legnagyobb probléma azokkal a szerződésekkel, amelyeket az Európai Bizottság kötött a nagy gyógyszergyártókkal az, hogy nem kikényszeríthetők. Úgy fogalmazott: „egy ügyvédbojtárt elég hamar elbocsátanának egy ilyen szerződésért”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!