Paks II. esetében nincs helyük politikai játszmáknak

Műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül épül meg Paks II – ezt ígéri a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte, a kétharmados választási győzelemnek köszönhetően a beruházásnak megvan a politikai támogatottsága.

Süli JánosSüli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Paks és térsége KDNP-s országgyűlési képviselője az ECHO TV stúdiójában

Süli János leszögezte: Paks nem lehet a politika terepe, mivel szakmai kérdésről van szó, ezért törekedni kell arra, hogy szakmai kérdésként is legyen kezelve. Paks egykori polgármestere, jelenleg KDNP-s országgyűlési képviselője rámutatott: folyamatosan nő Magyarország villamosenergia-igénye, a szükségletek kielégítése indokolttá teszi a paksi atomerőmű-bővítést.

Arra a felvetésre, hogy az antinukleáris szervezetek szerint atomerőművek már nem is nagyon épülnek, elmondta: jelenleg 58 erőmű épül a világban ebből 48 pedig olyan, mint a paksi, vagyis nyomottvizes erőmű. 

Mint ismert, az ellenzék politikai témává tette a paksi beruházás kérdését, ugyanakkor Süli János közlése szerint a helyiek, a környékbeliek kiálltak a projekt mellett. Ezt ékesen bizonyítja, hogy az országgyűlési választáson egyéni választókerületében a paksi és térségbeli polgároktól 58 százalékos támogatottságot kapott. Hozzátette: a helyiek is kiálltak amellett, hogy a környék fejlődésének egyik húzóágazata a paksi erőmű bővítése. 

Az esetleges nukleáris veszélyt firtató kérdésre válaszolva a kereszténydemokrata tárcavezető elmondta: a nukleáris biztonsági szabályzat szerint az új blokkoknak a legnagyobb üzemzavar esetén sem következhet be semmilyen környezetet érintő hatása. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: